Svet

Turčija aretirala osem domnevnih članov IS, ki so se izdajali za begunce

sta
18. 11. 2015, 13.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Turška policija je priprla osem ljudi, ki jih sumijo članstva v skrajni Islamski državi. Kot danes poročajo turški mediji, naj bi se osem domnevnih teroristov nameravalo izdajati za begunce, na ta način pa naj bi se skušali vtihotapiti v Evropo. Prijeli so jih na istanbulskem letališču, namenjeni naj bi bili v Nemčijo.

Reuters

Osmerico so na letališču Atatürk, ki je tja v torek dopotovala iz maroške Casablance, prijeli pripadniki protiteroristične policije.

Policija je pri enem izmed njih našla na roko napisana navodila, kako iz Istanbula prek Grčije, Srbije in Madžarske priti do Nemčije, pri čemer so bila navedena tihotapska plovila, pa tudi več vlakov in avtobusov.

Osem moških je policiji povedalo, da so turisti in da so nameravali nekaj dni preživeti v Istanbulu, za kar da so tudi rezervirali hotel, a možje v modrem niso pod njihovim imenom našli nobene rezervacije.

V Maroku so sicer ta teden aretirali štiri ljudi, ki jih sumijo članstva v celici IS.

Turčija je glavno izhodišče za migrante, ki si želijo v Evropo. Država obenem trenutno gosti več kot dva milijona sirskih beguncev.

Zahodne države so sicer Turčijo dalj časa kritizirale, češ da ni sprejela odločnih ukrepov za zajezitev prihajanja skrajnežev IS čez njeno porozno mejo s Sirijo.