Svet

Z reformo EU bo Velika Britanija ostala njena članica

STA
10. 11. 2015, 11.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Britanski premier David Cameron je danes v govoru napovedal objavo štirih ciljev za reformo Evropske unije, ki naj bi zagotovila, da Velika Britanija ostane njena članica. Cilje bo podrobneje opredelil v današnjem pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku, ocenil pa je, da ne gre za "nemogočo nalogo".

Reuters
"Reformiranje britanskega članstva v EU bo velika, a ne nemogoča naloga."

Pismo Tusku naj bi bila podlaga za razpravo med ostalimi voditelji članic EU. "Reformiranje britanskega članstva v EU bo velika, a ne nemogoča naloga," je dejal britanski premier.

Cameron je pred letošnjo ponovno izvolitvijo na čelo britanske vlade napovedoval, da bo izpogajal spremembo pogojev sodelovanja Velike Britanije v EU in da bodo nato o tem in nadaljnjem članstvu države v uniji Britanci odločali na referendumu do konca leta 2017.

V današnjem govoru v Chatham Housu v Londonu je tudi izrazil prepričanje, da mu bo uspelo doseči dogovor, ki bo ustrezal tako Veliki Britaniji kot ostalim partnericam v EU.

Kot poroča britanski BBC, bo Cameron med štirimi cilji izpostavil zaščito enotnega trga, vzpodbujanje konkurenčnosti, izvzetje Velike Britanije iz poglabljanja unije skupaj s krepitvijo vloge nacionalnih parlamentov ter omejevanje pravic za prišleke iz drugih članic, ki naj ne bi mogli več koristiti določenih socialnih pravic ali davčnih olajšav.

Cameron je pred letošnjo ponovno izvolitvijo na čelo britanske vlade napovedoval, da bo izpogajal spremembo pogojev sodelovanja Velike Britanije v EU in da bodo nato o tem in nadaljnjem članstvu države v uniji Britanci odločali na referendumu do konca leta 2017. Danes je med drugim zatrdil, da še enega referenduma o članstvu Velike Britanije v EU ne bo, še navaja BBC.

Zavzel se je tudi za večji nadzor nad pravico do prostega pretoka oseb med 28 članicami EU. Dejal je, da se mora EU soočiti s "pomanjkanjem demokratične odgovornosti".

Zavzel se je še, da bi morale biti članice EU, ki so ohranile lastno valuto, obravnavane enako kot članice evrskega območja. Če bi bile države zunaj območja enotne valute "potisnjene ob rob in preglasovane, potem to ne bi bil več klub za nas".