Svet

Na ulicah kurdskih mest tanki, v zraku helikopterji

b.k.
10. 11. 2015, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Turške posebne enote že osmi dan nadaljujejo ofenzivo na kurdske civiliste v mestu Silvan na vzhodu države. Kurdski viri poročajo o najmanj štirih mrtvih in več deset ranjenih civilistih.

Facebook
Silvan, Turčija.

Uradna Ankara je julija letos, ob prekinitvi uspešnega dvoletnega premirja s kurdskimi uporniki, v vzhodnih pretežno kurdskih mestih uvedla policijsko uro in strog policijski nadzor nad prebivalstvom. Ta je terjal več deset smrtnih žrtev, tako med pripadniki prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) kot med civilisti. Smrtonosna kampanja, katere politična botra sta turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in predsednik vlade Ahmet Davutoglu oziroma njuna vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP), je bila uspešen del predvolilne strategije, ki je stranki AKP na predčasnih volitvah 1. novembra prinesla absolutno večino v parlamentu.

Facebook

Po razglasitvi prepričljive zmage je kurdska javnost v napetem pričakovanju čakala na naslednjo odločitev Erdogana in Davutogluja. Če je šlo le za krvavo in nasilno predvolilno kampanjo, bo turška vlada po absolutni zmagi z nasiljem prenehala. A konec nasilja ni bil interes vladajočih. Davutoglu je takoj po volitvah dejal, da je Turčija še naprej zavezana boju proti kurdskim upornikom. Realizacija njegovih besed se je začela le nekaj dni kasneje v mestu Silvan v provinci Diyarbakir na vzhodu države.

Facebook

Okrožje Amed je namreč že osmi dan žrtev obleganja. Včeraj so posebne enote turške policije obstreljevale dve soseski, več ostalih sosesk je obleganih. Informacije iz mesta so skope, so-županja Silvana Zuhal Tekiner pa je dejala, da so državne sile začele z intenzivnim napadom na soseski Mescit in Tekel. »Obstaja intenzivna helikopterska aktivnost nad obema soseskama, iz katerih ne prejemamo nobenih novic. Ne vemo kaj se dogaja na teh območjih, videli pa smo dvigajoč dim, ki je posledica obstreljevanja. Verjetno so bile porušene nekatere hiše,« je v ponedeljek za kurdsko tiskovno agencijo ANF povedala Tekiner.

Facebook

Poslanka Ljudske demokratične stranke (HDP) Sibel Yiğitalp, ki se ji je kljub ustrahovanju Ankare uspelo prebiti v parlament, pa je opozorila, da gre v Silvanu za vojno stanje: »Državno nasilje je postalo tukaj norma. Ustvariti je potrebno javno mnenje glede situacije v Silvanu, saj državne sile že en teden skušajo vdreti v soseske. Če bodo vstopile v ta območja lahko pride do množičnega ubijanja.«

Facebook

Yiğitalp je še dodala, da je Ankara na ulice napotila vojake in oklepna vozila vključno s tanki, ljudje, ki so žrtev ofenzive že osmi dan, pa ne morejo izpolniti svojih najnujnejših potreb, kot je oskrba s hrano in vodo, ter zagotavljanje osnovne pomoči poškodovanim v ofenzivi, ali pokop ubitih.