Svet

Merklova poziva Hrvaško, naj dlje zadrži prehod beguncev

STA/M.J.
20. 9. 2015, 11.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je hrvaškega premierja Zorana Milanovića pozvala, naj Hrvaška skuša dlje zadržati begunce in migrante na svojem ozemlju. Toda Milanović jo je bolj ali manj zavrnil, poroča hrvaški Jutarnji list ob sklicevanju na dobro obveščen vir.

Reuters

Merklova in Milanović sta v petek zvečer govorila po telefonu 45 minut. Kot so sporočili iz Banskih dvorov, je Milanović Merklovo seznanil s hrvaškimi prizadevanji, da bi upravljala situacijo v skladu s svojimi obveznosti, hkrati pa vsem migrantom zagotovila human postopek in človeško dostojanstvo. "Milanović in Merklova sta se strinjala, da je problem treba urediti na zunanjih mejah EU," so še zapisali.

Neuradno pa je Merklova zahtevala, da Hrvaška begunce in migrante zadrži dlje časa na svojem ozemlju. Toda Milanović ji je odgovoril, da hrvaške oblasti ne morejo - ali pa ne želijo - fizično preprečevati beguncem nadaljevanje poti, niti ne bodo vzpostavili sprejemnih centrov, v katerih bi zadrževali ljudi brez njihovega pristanka. Dogovorila sta se pravzaprav le, da se bosta o tem znova pogovarjala v sredo na vrhu EU v Bruslju, še navaja Jutarnji list.

Iz urada nemške kanclerke pa so za nemško tiskovno agencijo dpa v soboto pojasnili, da je Milanović v telefonskem pogovoru predvsem pojasnjeval Merklovi, kakšna so prizadevanja Hrvaške pri izpolnjevanju njenih obveznosti in pri zagotavljanju ustrezne obravnave vsem beguncem. Tudi tiskovni predstavnik Merklove, Steffen Seibert, je ponovil sporočilo Zagreba, da sta se Milanović in Merklova strinjala, da je problem treba urediti na zunanjih mejah EU.