Svet

Nemški notranji minister za omejitev dotoka beguncev v Evropo

STA/M.J.
20. 9. 2015, 11.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere se je zavzel, da bi Evropa v prihodnje sprejela samo določeno število migrantov, ostale pa vrnila v varne države oz. njihove domače države. "Ne moremo sprejeti vseh, ki bežijo s konfliktnih območij ali pred revščino in hočejo v Evropo ali Nemčijo," je dejal za nemški tednik Der Spiegel.

arhiv

De Maiziere je tako zaostril stališče do beguncev in migrantov, ki derejo v Evropo predvsem v Nemčijo. Evropa po njegovem mnenju ne bi smela določiti relativno velikodušnih kvot za sprejem beguncev, ampak bi morala postaviti zgornjo mejo, za koliko migrantov bi lahko prevzela odgovornost.

Ko bi bila ta meja dosežena, bi ostale vrnili nazaj "v regijo izvora" na območje, "kjer bi lahko živeli varno in brez strahu pred pregonom". Bi pa Evropa potem tem državam tudi finančno pomagala, je še dejal de Maiziere.

Nemška kanclerka Angela Merkel opozarja, da bi bila begunska kriza lahko večji izziv za Evropsko unijo kot je grška finančna kriza. Poziva k usklajenemu pristopu Bruslja in podpira uvedbo obveznih kvot za prerazporeditev beguncev med vse članice EU. Vendar pa ne govori o postavitvi zgornje meje glede števila beguncev, ki bi jih Evropa lahko sprejela.

Predlog o uvedbi obveznih kvot sicer nima enotne podpore med članicami EU, zlasti so skeptične vzhodnoevropske države Češka, Slovaška, Poljska in baltske države. Ponovno naj bi notranji ministri skušali dogovor doseči v torek, v sredo pa bo o begunski krizi razpravljal tudi Evropski svet. Vse bolj se sicer govori, da bi odločitev lahko padla tudi s preglasovanjem.