Slovenija

Občina Kozje v sanacijo plazu na območju Gubnega

STA
20. 9. 2015, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Občina Kozje se je lotila sanacije plazu na območju Gubnega, ki se je sprožil po lanskih septembrskih neurjih. Plaz ogroža šest stanovanjskih objektov, 10 gospodarskih objektov, kategorizirano javno pot, vodovod, elektro omrežje in več kot 30 hektarjev kmetijskih površin. Sanacija plazu mora biti zaključena do konca tega meseca.

Občina Kozje je v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor ter strokovnjakom za reševanje plazov projektantom Metodom Krajncem pristopila k hitri izdelavi projektne dokumentacije za sanacijo poškodovanega območja.

V vmesnem času je po navodilih projektanta izvedla preliminarne začasne ukrepe za odvodnjo meteornih in podzemnih voda iz problematičnega območja in s tem preprečila povečevanje škode na objektih in infrastrukturi, je zapisano na spletnih straneh občine.

Po pridobitvi projektne dokumentacije in poziva s strani pristojnega ministrstva je občina izvedla javni razpis za izbor izvajalca del. Na razpis se je prijavilo 17 ponudnikov iz celotne Slovenije.

Izbrali so ponudnika, ki je izpolnjeval vse razpisne pogoje in je bil hkrati tudi najugodnejši. To je podjetje IPI iz Rogaške Slatine. Z izbranim izvajalcem je bila podpisana pogodba za izvedbo gradbenih del v višini nekaj več kot 302.000 evrov.

Občina pričakuje s strani pristojnega ministrstva sofinanciranje v višini dobrih 240.000 evrov, medtem ko bo morala sama zagotoviti razliko v ocenjeni višini 100.000 evrov.