Svet

V Cernu potrdili obstoj pentakvarkov

STA
14. 7. 2015, 16.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Raziskovalci Evropskega centra za jedrske raziskave (Cern) so s pomočjo pospeševalnika delcev potrdili obstoj pentakvarkov, so danes sporočili iz Cerna. Gre za obliko osnovnih delcev snovi, ki so jih doslej opisovali le v teoretskih modelih fizike osnovnih delcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Wikipedia

"Pentakvark ni običajen delec," je pojasnil tiskovni predstavnik LHC Guy Wilkinson. "Dokazuje, da se kvarki, torej osnovni in nedeljivi gradniki protonov in nevtronov, združujejo v vzorcu, ki ga kljub 50 letom poskusov doslej še nismo opazili," je dodal.

Pentakvark je sestavljen iz štirih kvarkov in antikvarka. Obstoj pentakvarkov so skušali potrditi že več let, a brez uspeha.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se bodo znanstveniki zdaj osredotočili na način povezovanja kvarkov v pentakvarku.

Odkritje je omogočila nedavna posodobitev velikega hadronskega trkalnika (LHC). V njem je namreč po besedah znanstvenikov moč iskati pentakvarke pod številnimi različnimi koti. "To je tako, kot bi v prejšnjih poskusih delce iskali v temi, z LHC pa podnevi in pod več koti," so sporočili iz Cerna.

Obstoj kvarkov je prvič omenjal ameriški znanstvenik in Nobelov nagrajenec za fiziko Murray Gell-Mann v 60. letih prejšnjega stoletja.

Cern ima svoj sedež v Ženevi. Veliki trkalnik leži v 27 kilometrov dolgem tunelu pod zemljo med francoskim departmajem Jura in Ženevskim jezerom.