Slovenija

Erjavec v Ukrajini za krepitev sodelovanja med državama

M.J.
14. 7. 2015, 15.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zunanji minister Karl Erjavec se danes mudi na uradnem obisku v Ukrajini, ki je namenjen krepitvi stikov med državama in poglabljanju gospodarskega sodelovanja. Erjavec se je srečal z zunanjim ministrom Pavlom Klimkinom, na programu pa je imel tudi srečanji s predsednikom parlamenta Volodimirjem Grojsmanom in predsednikom države Petrom Porošenkom.

STA

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je bila osrednja pozornost pogovorov Erjavca z ukrajinskimi sogovorniki krepitev stikov med državama na najvišjih in tudi na delovnih ravneh, poglabljanje gospodarskega sodelovanja ter vzajemni interes za nove oblike pospeševanja povezovanja med gospodarskimi subjekti obeh držav.

Erjavec je zagotovil podporo Slovenije ozemeljski celovitosti in neodvisnosti Ukrajine ter poudaril, da je konflikt na vzhodu Ukrajine potrebno rešiti po mirni poti z uresničitvijo dogovorov iz Minska. Minister je prav tako ponovil, da Slovenija ne priznava ilegalne ruske priključitve Krima.

Erjavec je izrekel podporo uresničevanju reform ter solidarnost pri spopadanju z obsežnimi spremembami ob ogroženi suverenosti in celovitosti države. Slovenija je Ukrajini ponudila pomoč, zlasti na področju izkušenj pri reformi javne uprave, so sporočili z MZZ.

Erjavec je z ukrajinskim kolegom Klimkinom izmenjal poglede na politične in varnostne razmere v regiji ter o prihodnosti Vzhodnega partnerstva. Izrazil je upanje, da bo Ukrajina do konca leta uspela izvesti vse potrebno, da bo ob ponovnem pregledu izpolnjevala vse pogoje vizumske liberalizacije.

Erjavca so ukrajinski sogovorniki seznanili s potekom ustavnih in gospodarskih reform ter položajem na vzhodu države, kjer še vedno poteka oborožen konflikt. Erjavec je poudaril pomen uresničevanja dogovorov iz Minska ter ključno vlogo, ki jo pri tem igra posebna misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Ukrajini, piše v sporočilu za javnost MZZ.

Slovenija z Ukrajino že tradicionalno sodeluje pri rehabilitaciji otrok in mladine. Od leta 2005 je MZZ v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije omogočilo rehabilitacijo skoraj 380 ukrajinskih otrok, ki so trpeli za posledicami jedrske eksplozije v Černobilu.

Slovenija prav tako nudi pomoč pri psihosocialni rehabilitaciji otrok, ki trpijo za posledicami konflikta v Ukrajini. Skupno se bo v okviru odobrenih projektov v letih 2014 in 2015 take rehabilitacije udeležilo 160 otrok.

Za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev ter rehabilitacijo žrtev min je v Ukrajini dejaven tudi ITF Ustanova za človekovo varnost, ki si za te projekte prizadeva zbrati donatorska sredstva, so še sporočili z MZZ.