Kultura

Pri Sanjah knjigi s tematikama nasilja in revolucije

STA
14. 7. 2015, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pri založbi Sanje so izdali in danes predstavili knjigo britanskega igralca in političnega aktivista Russlla Branda Revolucija ter delo strokovnjaka za kriminologijo Dragana Petrovca z naslovom Nasilje pod masko. V njem avtor ne odgovarja na vprašanje, kaj je vir zla, ampak na življenjskih primerih kaže, kje se pojavlja in kako smo mu lahko kos.

Reuters

Knjigo Nasilje pod masko uvaja poglavje z naslovom Hipokrat na smrtni postelji, v kateri je avtor navedel del Hipokratove prisege in na številnih primerih iz Slovenije, Hrvaške, Španije in Nemčije pokazal, da marsikdo v okviru družbeno sprejemljivih običajev uporabi nasilje in s tem povzroči drugim trpljenje. Pri tem je na predstavitvi knjig omenil madež, ki ga na slovensko zdravstvo in policijo mečejo kazniva dejanja, ki so jih pred leti odkrili med študenti medicine v Oražnovem domu v Ljubljani.

Kot nezaslišan primer nasilja, ki mu je namenjeno posebno poglavje v knjigi, je Petrovec izpostavil italijansko organizacijo Safari Sarajevo, ki je za nekdanjih 100 nemških mark ponujala "adrenalinsko izkušnjo": možnost streljanja na ljudi. Kot piše v knjigi, so se med temi žrtvami znašli tudi številni otroci, ki jim je danes skupaj z več sto drugimi postavljen spomenik v Sarajevu.

Petrovec kot eno od mask nasilja vidi v ljudskih običajih, kot sta denimo kurentovanje in fantovščina, za katerimi se lahko skriva veliko nasilja, masko lahko po avtorjevem mnenju nosi tudi vojska, skriva se lahko tudi za domoljubjem in športom. V delu avtor pod vprašaj postavlja tudi trditev slovite filozofinje Hannah Arendt, da so nasilneži povsem običajni ljudje. Petrovec meni, da nasilneži v sebi nosijo toliko zla, da bi jih težko primerjali z drugimi ljudmi.

Knjiga britanskega komika in igralca Russlla Branda se po besedah komunikologinje Sandre Bašić Hrvatin bere kot priročnik za revolucijo, ki bi ga spisal Mr. Bean. Avtor je po njenih besedah na izredno duhovit, mestoma naiven in otročji način zapisal nekaj osnovnih resnic, ki jih, preparirani z mediji, v vsakdanjem življenju sploh ne opazimo. Po njenem mnenju je prav medijski monopol tisti, ki vzdržuje status quo in je sovražnik revolucije.

Brand v knjigi analizira vzroke za stanje današnje družbe in zagovarja družbeno revolucijo, v kateri je treba narediti konec tiraniji velikih multinacionalk, ekološki neodgovornosti in ekonomski neenakosti. Zaradi omenjenega je delo aktualno tudi danes, ko opazujemo dogajanje v Grčiji, je še menila Bašić Hrvatinova. Za prevod je poskrbela Polona Glavan.