Svet

Ekvador potrdil zgodovinsko reformo delovne zakonodaje

Telesur/B.K.
15. 4. 2015, 14.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Po torkovi maratonski 11-urni seji je Ekvadorski Državni zbor odobril zgodovinsko reformo delovne zakonodaje. Zakon, poimenovan Zakon pravičnega dela, spreminja delovno zakonodajo iz leta 1938 in širi pravice delavcev na več področjih.

Reuters
Correa črpa podporo predvsem od delavcev, ki so se pod njegovo administracijo uspeli izvleči iz revščine.

Reforme, ki jih je predsednik Rafael Correa prvič predlagal novembra lani med drugim vključujejo priznavanje dela za gospodinje, ki bo tudi vključeno v sistem socialne varnosti. Zakon bo s tem ukrepom na bolje spremenil življenja približno 1,5 milijona ljudi v tej latinsko-ameriški državi.

»Priznavamo delo, ki je opravljeno doma. To nas opredeljuje kot del socializma 21. stoletja,« je dejal predsednik Correa že novembra.

Predsednica Državnega zbora Gabriela Rivadeneira pa je na svojem Twitterju zapisala, da ta reforma pomeni »odločilen korak k spremembi zgodovine žensk v Ekvadorju.« Ženske v Ekvadorju namreč v veliki meri opravljajo gospodinjska dela doma, s čimer skrbijo za reprodukcijo delovne sile in s tem pripomorejo k razvoju nacionalnega gospodarstva.

Reuters

V prizadevanju za zmanjšanje prekarnosti med delavci nova delovna zakonodaja, ki je bila potrjena z 91 glasovi za in 29 proti, določa, da morajo s 1. januarjem 2016 biti vse nove delovne pogodbe podpisane za nedoločen čas.

Zakonodaja prav tako vključuje zaščito ranljivih skupin kot so nosečnice, afro-Ekvadorci in LGBT delavci. Delodajalci, ki bodo nezakonito odpustili delavca mu bodo morali sedaj plačati odpravnino v višini enoletne plače.

Nov zakon ustanavlja tudi Nacionalni svet za delo in plače, katerega naloga bo zastopanje delavcev, delodajalcev in države, služil pa bo kot posvetovalno telo glede politike dela in plač.

Reuters

Ena izmed določb novega zakona zahteva tudi, da postanejo vsi sindikati notranje demokratično organizirani.

Združeni delavska sindikalna federacija, organizacija, ki združuje več kot 60 delavskih organizacij v državi je zakon podprla.

O zakonodaji, ki je bila predstavljena že jeseni, so najprej razpravljali januarja v Državnem zboru, nato pa je šla skozi posvetovalni proces. Ta je vključeval osem sej Komisije za delavske pravice in socialno varnost, kjer so se zakonodajalci sestali s predstavniki 35 delavskih organizacij.