Svet

FOTO: Pred 25 leti je padel Berlinski zid

STA/G.G.
9. 11. 2014, 08.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Nemčiji poteka vrhunec praznovanj ob 25. obletnici padca Berlinskega zidu. Osrednji dogodek bo veliki spektakel pred berlinskimi Brandenburškimi vrati, na katerem pričakujejo vsaj dva milijona ljudi. Za svojevrstno doživetje bo ob tem poskrbela 15-kilometrska svetlobna veriga, ki se vije po poti nekdanjega zidu.

Reuters

155 kilometrov dolg in več metrov visok zid, ki je v celoti zaprl tedanji Zahodni Berlin, je po 28 letih padel 9. novembra 1989. Danes je od njega ostalo le malo. Manj kot leto dni kasneje, 3. oktobra 1990, je bila Nemčija znova združena.

Praznovanja v spomin na mirno revolucijo leta 1989 - tako takratne dogodke imenujejo nekdanji Vzhodni Nemci, medtem ko jih nekdanji Zahodni Nemci označujejo kot preobrat (Wende) - potekajo pod sloganom Pogum za svobodo.

Vrhunec bo današnji spektakel na prostem pred Brandenburškimi vrati, ki so postala nekakšen simbol nemške enotnosti. Pričakujejo vsaj dva milijona ljudi. Množico bosta med drugim zabavala britanski pevec Peter Gabriel in 68-letni nemški rocker Udo Lindenberg, manjkal ne bo tudi ognjemet.

Reuters

Nemškemu predsedniku Joachimu Gaucku, nekdanjemu pastorju in borcu za človekove pravice v Vzhodni Nemčiji, se bodo ob tem pridružili zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov, nekdanji predsednik Poljske in ikona boja proti komunizmu Lech Walesa ter zadnji komunistični premier Madžarske Miklos Nemeth.

Potem ko so v petek slovesno prižgali 15 kilometrov dolgo verigo s kar 8000 svetlobnimi baloni, ki sledi poti, kjer je nekoč stal zid, bo Gauck danes zvečer te balone ob zvokih evropske himne Oda radosti spustil v nebo nad Berlinom.

Nemška kanclerka Angela Merkel bo odprla novo stalno razstavo na berlinski Bernauer Strasse - ulici, ki jo je leta 1961 preko noči na polovico presekal zid in kjer so kasneje postavili osrednje spominsko obeležje.

Vrsta slovesnosti sicer te dni poteka v drugih vzhodnonemških mestih - predvsem Leipzigu, Dresdnu in Plaunu.