Slovenija

Voda se bo umikala, sanacija pa nadaljevala

STA/G.G.
9. 11. 2014, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Danes bo v večjem delu Slovenije suho, hidrološke razmere na rekah po državi pa se postopno umirjajo. Gasilci ter predstavniki civilne zaščite in vojske bodo skupaj s prebivalci na poplavljenih območjih nadaljevali z odpravljanjem škode. O posledicah vodnih ujm bo na izrednem delovnem posvetu razpravljala tudi vlada.

STA

V nedeljo in ponedeljek se bo obseg ojezerjenih površin na Cerkniškem in Planinskem polju povečeval, na ostalih kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa pa se bo ohranjal. Vodnatost rek po državi se bo počasi zmanjševala, ponoči bo dež povečini ponehal, so sporočili z Agencije RS za okolje.

Ojezerjene površine na Dolenjskem in Notranjskem krasu, zlasti v Loški dolini, na Cerkniškem polju in porečju reke Pivke, se še povečujejo. Na Ljubljanskem barju so se poplavljene površine ustalile, ponekod lahko pride do dodatnih težav zaradi dviga nivoja talne vode.

V soboto popoldne je popustila začasna pregrada, ki je preprečevala vdor vode z Ljubljanskega barja na območje Rudnika oz. Ilovice. Po informacijah ljubljanske civilne zaščite bo voda na tem območju porasla za največ 40 centimetrov.

Reke Ljubljanica, Krka, Drava v spodnjem toku ter Sava v srednjem in spodnjem toku poplavljajo na območju pogostih poplav. Poplavne razmere ob Dravi se bodo počasi umirile.