Slovenija

140 brezžičnih točk v Novi Gorici

P.K.
8. 11. 2014, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Mineva deset let od začetka projekta, ki je imel cilj širiti internetni dostop v javnem prostoru. Brezplačno. Začelo se je v Klubu goriških študentov, ki je imel vizijo širiti omrežje.

Arhiv Svet24

V tistem času so bili eni izmed prvih v državi, ki so začeli vzpostavljati brezžično omrežje po mestu, je povedal nosilec projekta Luka Manojlović. V desetih letih je projekt vodil in realiziral predvsem sam, z občasno pomočjo kolegov. Tudi finančno ga je podkrepil. Dodal je, da se mu vložek seveda ne bo povrnil in da tega niti ni pričakoval.

»To je moj prispevek k skupnosti prek poklicnega profila. Sem namreč samozaposlen na področju informacijskih tehnologij,« je pojasnil. Uspešno se je v zadnjih letih povezal z Mestno občino Nova Gorica, ki je pomagala pri vzpostavitvi omrežja na nekaterih najbolj pretočnih kotičkih mesta. Z mladimi podjetniki in tamkajšnjo Kabelsko TV pa so organizirali nogometni turnir in zbrali sredstva za vzpostavitev točk v splošni bolnišnici v Šempetru pri Gorici. Lukov cilj je širjenje omrežja na podeželje, ga je pa do zdaj uspešno prenesel tudi na štiri kolesa, saj je povezavo mogoče koristiti na nekaterih mestnih avtobusih po Novi Gorici. Omrežje ima prek 140 točk, beleži pa kar 500.000 obiskov na leto.