Svet

Gorbačov meni, da je svet pred novo hladno vojno

G.G./STA
8. 11. 2014, 18.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zadnji sovjetski državni in partijski voditelj Mihail Gorbačov, ki velja za enega od očetov združitve Nemčije, 25 let po padcu Berlinskega zidu ne skriva razočaranja nad Zahodom in reševanjem ukrajinske krize. Zahod s svojo politiko glede Ukrajine postavlja na kocko vse, kar je bilo pred leti pridobljeno, je prepričan.

Reuters
Gorbačov meni, da bo Vladimir Putin, če bo stisnjen v kot, gotovo dal znak za napad.

Gorbačov je Zahodu in še zlasti ZDA očital, da po političnih spremembah leta 1989 nista držala obljub. Namesto tega sta se razglasila za zmagovalca hladne vojne in se okoristila na račun šibkosti Rusije, je ob praznovanju 25. obletnice padca Berlinskega zidu v nemški prestolnici danes dejal Gorbačov.

Zahod je že v 90. letih prejšnjega stoletja v odnosu do Rusije začel spodkopavati zaupanje, ki je omogočilo mirno revolucijo v Nemčiji in Srednji Evropi, je prepričan oče perestrojke.

V zvezi s konfliktom v Ukrajini je Gorbačov mnenja, da je svet na pragu nove hladne vojne, ki da se je po prepričanju nekaterih že začela, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

83-letni Nobelovec za mir je sicer na današnji prireditvi "Cinema For Peace Foundation" znova pozval k razumevanju aktualne politike Moskve glede ukrajinske krize. Najnovejše izjave ruskega predsednika Vladimirja Putina je treba razumeti kot poskus zmanjšanja napetosti in vzpostavitve nove podlage za partnerstvo. Gorbačov se je ob tem zavzel tudi za obojestransko ukinitev sankcij.

V Nemčiji so se v petek začela praznovanja ob 25. obletnici padca Berlinskega zidu, ki bodo vrhunec dosegla v nedeljo z velikim spektaklom pred Brandenburškimi vrati. 155 kilometrov dolg in več metrov visok zid, ki je v celoti zaprl tedanji Zahodni Berlin, je po 28 letih padel 9. novembra 1989.