Svet

Papež Frančišek pometa

STA/G.G.
8. 11. 2014, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Papež Frančišek je s položaja predsednika vatikanskega vrhovnega sodišča odstavil konservativnega ameriškega kardinala Raymonda Burka, enega od vodij konservativne opozicije ter gorečega nasprotnika splava in porok istospolnih parov.

Reuters

Burka, ki je bil na čelu tega najvišjega sodišča Svetega sedeža od leta 2009, je imenoval na častni položaj vodje Malteškega viteškega reda.

Za predsednika vatikanskega vrhovnega sodišča je imenoval zunanjega ministra Vatikana, Francoza Dominiquea Mambertija, na njegov položaj pa apostolskega nuncija v Avstraliji, Britanca Paula Richarda Gallagherja.

Že decembra lani je po kritikah vodenja Cerkve s strani papeža Raymond Burke izgubil mandat v škofovski kongregaciji. Kljub temu ga je papež povabil k udeležbi na sinodi o družini, ki jo je sklical oktobra z namenom prilagoditve katoliške cerkve spremenjeni življenjski stvarnosti družin in parov. Na njej je Burke javno in ostro nastopil proti vsakemu odpiranju Cerkve do vnovič poročenih ločencev in homoseksualcev.

Burk je tudi soavtor knjige, ki je izšla nekaj dni pred sinodo, v njej pa so trdili, da "Jezus Kristus nedvomno prepoveduje ločitev in ponovno poroko". Med sinodo je kot nesprejemljive obsodil spolne odnose izven zakonske zveze in med istospolnimi partnerji.

Sklepni dokument so nato na sinodi sprejeli, vendar brez soglasja o ponovno poročenih ločencih in homoseksualcih, kar je pokazalo na razhajanja med konservativnimi in progresivnimi škofi in kardinali.