Slovenija

Kaj je v ozadju domnevnega mučenja konja?

Tina Ambrožič
8. 11. 2014, 15.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Kobilarni Lipica so pred kratkim odpustili trenerko in jahalko konj Uršo Vadnjal. Razlog za to naj bi bilo mučenje enega od konj, za kar so na policijsko postajo podali ovadbo o mučenju živali. Zgodba se morda na prvi pogled zdi jasna, a kot kaže, ni tako. Je šlo res za mučenje živali ali so se delavke le želeli znebiti, ker je opozarjala na nepravilnosti?

Facebook/ Urša Vadnjal

Očitki Kobilarne Lipica Urši Vadnjal, ki je pri njih delala okoli petnajst let, in sicer kot trenerka in jahalka, so jasni: Urša naj bi pustila svojega konja na sprehajalni napravi okoli dvanajst ur brez vode in hrane, konj naj bi bil zato vidno izčrpan in dehidriran.

Kot je povedal dr. Boštjan Bizjak, v. d. direktorja Kobilarne Lipica, naj bi delavka svojo napako tudi priznala svojemu trenerju in rekla, da naj naredijo, kar hočejo. Delavki je bila za omenjeno dejanje podana takojšnja odpoved delovnega razmerja. Vodstvo kobilarne je o dogodku obvestilo tudi Veterinarsko upravo Republike Slovenije (VURS), na policijsko postajo v Sežani pa je podalo prijavo, ki delavko obtožuje mučenja živali, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do šestih mesecev.

Vadnjalova obtožbe zanika
 
Odvetnik Urše Vadnjal je dejal, da Vadnjalova obtožbe o mučenju konja zanika. Tistega dne je konja sprehajala že dopoldne, zato popoldne potrebe po tem ni bilo, prav tako se je pred odhodom z delovnega mesta prepričala, ali je konj v boksu. Urška naj tudi ne bi bila takrat sama, temveč v družbi še enega dekleta, ki naj bi potrdilo, da je konj v času njunega odhoda zares bil tam, kjer bi moral biti – v boksu. A že čez nekaj ur je bila zgodba drugačna, konja so namreč našli na sprehajalni stezi, na kateri naj bi bil okoli dvanajst ur, zaradi česar naj bi bil izmučen in dehidriran. Priče, ki naj bi konja našle, naj bi sicer povedale, da je bil konj najden v dobrem stanju. Ne nazadnje je konj na stezi stal. Kot nam je zaupal dr. Boštjan Bizjak, se tovrstne sprehajalne steze namreč po določenem času izključijo same. Seveda to ne pomeni, da konju ne morejo škoditi, saj se lahko prestraši in je težko vedeti, kako se bo odzval. Obenem mora ves čas imeti na voljo hrano in vodo, saj se konji hranijo na krajša časovna obdobja, posledice bodo morda vidne šele čez čas.  

Facebook/ Urša Vadnjal

Številne nepravilnosti

V Kobilarni Lipica naj bi se zadnjih nekaj let sicer dogajale številne nepravilnosti. Prav Urša Vadnjal je bila tista, ki je strokovnega vodjo, mag. Janeza Rusa, opozarjala na to. Med drugim naj ne bi bilo ustrezno poskrbljeno za udobje in nego konj, kar je trenerka tudi dokumentirala. Na očitke naj se strokovni vodja ne bi odzival naklonjeno, ampak naj bi ji celo grozil z izgubo službe. Za komentar smo prosili tudi magistra Janeza Rusa, ki nam je povedal, da mu trenerka o nepravilnostih nikoli ni dala nobenega pisnega obvestila. Občasno je opozorila le na nepravilnosti, ki so bile povezane s konjem, s katerim je delala.  
Kar zadeva grožnje z odpovedjo delovnega razmerja, nam je gospod Bizjak povedal, da naj bi delavko že obravnavali zaradi neprimernega ravnanja s konji in da so ji dali tudi že opozorilo pred odpovedjo.  

Facebook/ Urša Vadnjal

Je torej res šlo za mučenje živali ali je bila Urša le trn v peti vodstvu zaradi opozarjanja na številne nepravilnosti? Kot nam je zaupala predstavnica za odnose z javnostmi Anita Leskovec iz PU Koper, policija v Sežani trenutno zbira informacije in opravlja razgovore. VURS pa je, kot nam je povedal njihov predstavnik za odnose z javnostmi Matjaž Emeršič, že opravila inšpekcijski pregled in je svoje ugotovitve sporočila policiji. Še ta mesec bo moral zasedati tudi svet Kobilarne Lipica, saj je Urša podala pritožbo na svojo odpoved, ki jo bodo morali proučiti in tudi podati svoj sklep nanjo.