Črna kronika

Bo strojepiska odšla za osem mesecev v zapor?

Tina Recek
9. 11. 2014, 07.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nekdanja strojepiska ljubljanskega okrožnega sodišča Tjaša Dervišević, ki je preprodajalce kokaina posvarila, da so jim na sledi kriminalisti, se je v petekj pokesala očitka izdaje tajnih podatkov in sprejela tožilsko ponudbo. Državni tožilec je ocenil, da bi bilo zanjo najbolj primerno osem mesecev zapora.

Grega Wernig / KMA

Tjaša Dervišević je bila kot strojepiska v preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča zaposlena za nedoločen čas od začetka leta 2006 do marca leta 2010, ko je zadeva prišla na dan. Predtem so možje v modrem v precep vzeli preprodajalce kokaina in zoper njih izvajali preiskovalne ukrepe, kot so prisluškovanje, sledenje in navidezni odkup mamil. O početju kriminalistov je Derviševićeva, ki je imela dostop do tajnih podatkov in tajnega spisa, poimenovanega Operativna kombinacija, obvestila osumljence. Ti so njeno informacijo vzeli še kako zares in takoj »zaprli trgovino«, kar pomeni, da so nehali preprodajati mamila in komunicirati na način, da so govorili o »kremšnitah« in »pičkicah« (sinonim za kokain), ter proč vrgli mobilne telefone.

Zaradi tega so po razkritju hudodelske združbe kriminalisti potarnali, da bi bil izplen veliko večji, če združba ne bi imela v svojih vrstah informatorja. Zasegli so jim pičlega pol kilograma kokaina, a se trgovci z mamili na koncu vseeno niso izognili kazni. Na prvi stopnji se je postopek za dvanajsterico končal z obsodbami na »simbolične« zaporne kazni do treh let in pol, saj jim sodniki niso uspeli dokazati delovanja v hudodelski združbi.

Obtožena je v zameno za svoje nezakonito početje zahtevala 500 evrov. Člani ji niso mogli oziroma želeli izročiti denarja, zato so se dogovorili, da ji v protivrednosti priskrbijo mamila. Kot se je izkazalo, je namesto kokaina v roke prejela beli prah, ki ni imel nobene zveze z mamili.

Tožilstvo Tjaši Dervišević očita, da je zagrešila kaznivo dejanje izdajo tajnih podatkov iz koristoljubja, kar se kaznuje z zaporom do petih let. Kot je v petek poudaril državni tožilec Boštjan Jeglič, je obtožena zagrešila hujše kaznivo dejanje v okviru opravljanja svoje funkcije na sodišču. Pri tem je ogrozila življenja tajnih delavcev in otežila zbiranje dokazov zoper takratne osumljence. Poleg tega je še omenil, da je izdala tajne podatke prijateljem in ni iskala naokoli ljudi, »ki bi jim prodala informacijo«. Po njegovih besedah iz dokumentacije izhaja, da je že bila sama po sebi kaznovana, s tem ko je izgubila zaposlitev in se potem nikjer ni uspela zaposliti. Obtožena je zdaj samostojno podjetnica in se ukvarja s prevajanjem. Med olajševalne okoliščine je štel njeno dozdajšnjo nekaznovanost in da se je »vrgla v šolanje«. V  tem času je končala fakulteto in se vpisala naprej na magistrski študij. Tožilec ji je v dobro štel še, da se je umaknila iz okolja, »v katerem so se dogajale zlorabe«, saj zdaj živi v Kopru.

Njen zagovornik Gorazd Fišer je poudaril, da v kazenskem postopku kljub izdaji tajnih podatkov ni bilo nobene škode – člani so bili obsojeni, poleg tega zdaj ni nobene nevarnosti več, da bi ponovila kaznivo dejanje. Glede predlagane tožilske kazni pa je sodišče nagovoril, da naj se v primeru izrečene zaporne kazni ta izvrši v obliki alternativnega načina, to je hišnega zapora. Kot argument je omenil, da je mati petmesečnega dojenčka. Kako se bo odločilo sodišče, bo znano v torek.