Svet

Akcijski načrt za izgon migrantov

STA / S.R.
4. 11. 2013, 20.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bolgarsko notranje ministrstvo je danes predstavilo akcijski načrt, s katerim naj bi pospešili izgon ekonomskih migrantov iz države. Načrt je Sofija oblikovala v času, ko se ta najrevnejša članica EU spopada z naraščanjem števila beguncev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Notranji minister Cvetlin Jovčev je poudaril, da bodo migranti, ki nimajo osnove za prošnjo za humanitarno zaščito ali status begunca, izgnani iz države v treh dneh. "Tisti, katerih primeri zahtevajo globljo preiskavo, pa bodo nameščeni v centrih, ki jih ne bodo smeli zapustiti po lastni volji," je na novinarski konferenci pojasnil minister.

Bolgarija se sooča z vse obsežnejšim pritokom migrantov, saj je letos v državo prispelo že več kot 8800 ljudi. Okoli 60 odstotkov migrantov je iz Sirije, Jovčev pa ocenjuje, da lahko Bolgarija letno sprejme okoli 5000 migrantov.

Migrantom že tako nenaklonjeno ozračje v Bolgariji, ki se bori že z revščino med lastnim prebivalstvom, je še zaostril sobotni incident. V Sofiji naj bi takrat neko žensko zabodel Alžirec, ki je zaprosil za azil. V nedeljo in danes je zaradi tega protestiralo več sto ljudi.

Jovčev je sicer dodal, da naj bi se prihodnje leto število beguncev močno zmanjšalo. K temu naj bi prispevali poostreni varnostni ukrepi na meji s Turčijo. Bolgarija je pred kratkim na meji s Turčijo med drugim začela graditi 30 kilometrov dolgo ograjo, s katero želi sirskim beguncem brez dokumentov preprečiti vstop na svoje ozemlje.