Zdravje

Hrenovke so varen mesni proizvod

U.K.
4. 11. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

O hrenovkah Iz Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) mesne industrije Slovenije smo prejeli odgovor na članek prehranske specialistke z naslovom Uživanje hrenovk močno odsvetujem, ki smo ga objavili 24. 9. 2013.

Hrenovke slovenskih proizvajalcev so kvaliteten in varen mesni proizvod, izdelan v skladu s predpisanimi standardi kakovosti in varnosti živil. Stalni nadzor nad proizvodnjo mesa in mesnih izdelkov se v proizvodnih obratih vrši v sklopu lastnih mikrobioloških in kemijskih laboratorijev, proizvodnja poteka pod dnevnim nadzorom veterinarjev, analize vzorcev se izvajajo tako v lastnih kot neodvisnih zunanjih laboratorijih.

Način kakovostnega dela v obratih zagotavlja standard kakovosti ISO 9001, IFS standard zagotavlja varnost živil, proizvodnja živil pa poteka skladno z mednarodno metodo zagotavljanja varne prehrane HACCP. Glede na stroge predpise EU zakonodaje s področja zagotavljanja varne hrane, je potrebno izpostaviti, da so meso in mesni izdelki najbolj regulirano in kontrolirano področje živilske branže in predmet stalnega nadzora.

Proizvajalci hrenovk morajo dosledno upoštevati tudi določila Pravilnika o kakovosti mesnih izdelkov (Ur. l. RS, št. 5972012), ki definira uporabo sestavin v hrenovkah, kot tudi največjo dovoljeno vsebnost maščob in najmanjšo predpisano vsebnost beljakovin. Hrenovke so narejene iz svežega mesa, z dodatkom vode, soli, začimb in kontrolirano količino dodatkov. Kot antioksidant se uporablja askorbinska kislina – E300 (ali po domače vitamin C), kot stabilizator fosfati, ki so tudi sicer prisotni v mesu in minimalna količina konzervansa, ki ohranja obstojnost živila in preprečuje nastajanje mikroorganizmov v živilu.

Perutninske hrenovke

Piščanci so hranjeni s kakovostno krmo, ki vsebuje predvsem koruzo, ječmen, pšenico in sojo. Skladno s Pravilnikom o kakovosti mesnih izdelkov mora perutninska hrenovka vsebovati najmanj 9 % mesnih beljakovin in največ 20 % maščob. Vse sestavine perutninskih hrenovk so skrbno izbrane, spremljane in nadzorovane. Zaradi omega 3 maščobnih kislin in selena, ki ugodno vpliva na imunski sistem in ščitnico, so nekatere od perutninskih hrenovk vključene tudi v nacionalno shemo Višja kakovost v okviru Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Umestitev izdelka v shemo kakovosti pa pomeni dodaten nadzor nad izdelkom, ki je strožji od predpisanega. Oba največja slovenska proizvajalca perutninskih hrenovk (Perutnina Ptuj d.d. in Pivka Perutninarstvo d.d.) imata v sklopu lastne proizvodnje tudi obrat za proizvodnjo krmil, kar zagotavlja tudi nadzor nad krmo, iz česar izhaja, da so hrenovke rezultat prizadevanj za kvaliteto. Z upoštevanjem prehranskih smernic se hrenovke v sodobni kuhinji vse pogosteje kombinirajo s solatami in zelenjavo, kar zagotavlja uravnotežen obrok.