Odštevanje

Pozor, vrhunec zime morda šele prihaja

J.P./STA
15. 2. 2018, 09.03
Posodobljeno: 15. 2. 2018, 10.03
Deli članek:

Do takrat še teden dni, zato obstaja precej negotovosti.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Prodori mrzlega zraka so možni do sredine naslednjega tedna in v začetku marca, poroča spletna stran Neurje.si, vendar zaenkrat še ne morejo natančno napovedati, kam bo potovala »dolina« s hladno zračno maso.

Arso: »Jutri bo pretežno jasno, več oblačnosti bo na severovzhodu. Zjutraj in dopoldne se bo po nižinah zadrževala megla. Popoldne so na Štajerskem in v Pomurju možne manjše padavine, po nižinah večinoma kot rahel dež.«

Tudi sneženje

»Za nas je možen scenarij suhe ohladitve z močno burjo na Primorskem in nizkimi jutranjimi temperaturami, če se dolina ugrezne čez naše kraje oziroma nekoliko jugovzhodno od nas. Če dolina potuje zgolj malo severneje proti jugozahodu je možno aktiviranje sredozemske ciklogeneze, kar na lahko prinese tudi sneženje ob izpolnjenih ostalih pogojih. V kolikor bodo vzhodni vetrovi potiskali hladen zrak še nekoliko severneje in zahodneje od nas, je možna tudi odjuga,« so zapisali in poudarili, da je do takrat še teden dni, zato obstaja precej negotovosti. Ob tem velja pripomniti, da je sonce v tem delu meseca že precej močno in dan vse daljši.

Prehodna otoplitev

Arso

Konec tedna nas čaka še prehodna otoplitev – sobota in nedelja bosta zmerno do pretežno oblačni in večinoma suhi. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, poroča Agencija RS za okolje (Arso).

Jutri se velja znova pripraviti na na mraz – najnižje jutranje temperature bodo od -15 do -5, na Primorskem od -6 do 0, najvišje dnevne od 3 do 8, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

Eno najbolj hladnih

Danes je Arso zabeležil »zelo močan jutranji temperaturni obrat mrzliščih; v Babnem polju in Novi vasi na Blokah dva metra nad tlemi -23 oziroma -22 stopinj Celzija, 100 metrov više le še okoli -4 stopinj Celzija«, so zapisali. Z drugimi besedami: današnje jutro je bilo eno najbolj hladnih v tej zimi. Tako nizkih temperatur sicer ni več pričakovati, je za STA pojasnil Brane Gregorčič z Arsa.

Lani je bilo po državi najbolj mraz v začetku januarja. Tako so 8. januarja temperature marsikje po državi padle krepko pod -10 stopinj Celzija. Ob 7. uri zjutraj je bilo najbolj mrzlo v Kočevju, kjer so izmerili -15,5 stopinje Celzija, v Črnomlju pa -14,5 stopinje Celzija.

Najnižjo temperaturo v Sloveniji so sicer doslej izmerili na Babnem polju, in sicer -34,5 stopinje Celzija. Do tam so se termometri spustili 15. in 16. februarja 1956 ter 13. januarja 1968. Gre sicer za rekord, zabeležen v državni mreži meteoroloških postaj. V sredogorskih mraziščih Julijskih Alp so bile namreč neuradno izmerjene še občutno nižje temperature; na Lepi Komni na primer -49 stopinj Celzija 9. januarja 2009, navaja spletna stran Arsa.

Najnižjo temperaturo v Sloveniji so sicer doslej izmerili na Babnem polju, in sicer -34,5 stopinje Celzija. Do tam so se termometri spustili 15. in 16. februarja 1956 ter 13. januarja 1968. Gre sicer za rekord, zabeležen v državni mreži meteoroloških postaj.

Eno zadnjih hujših obdobij mraza je bilo v Sloveniji 20. decembra 2009, ko je bilo po nižinah zjutraj okoli minus 20 stopinj Celzija, na planotah Notranjske pa še hladneje. Na Rakitni je bila takrat najnižja temperatura po neuradnih podatkih minus 27 stopinj Celzija, na Babnem polju minus 25, v Celju minus 21, podobno tudi na Ptuju in v Murski Soboti ter alpskih dolinah. Precej mrzlo je bilo tudi konec leta 2014, ko so temperature v mnogih krajih v silvestrski noči padle pod -15 stopinj Celzija.

Najnižjo temperaturo v januarju so v Ljubljani izmerili 14. januarja 1893, ko se je temperatura na meteorološki postaji v Prečni ulici spustila do -26 stopinj Celzija. Nazadnje je temperatura v Ljubljani padla pod -20 stopinj Celzija leta 1985, ko je bilo -20,3 stopinje Celzija.