Pod žarometom luči

Tanja Gobec prekinila večmesečni molk

R.T.
7. 2. 2018, 12.44
Posodobljeno: 7. 2. 2018, 14.15
Deli članek:

Po stresu in kronični bolečini, ko je bila nekaj časa kot rastlina, je s pomočjo strokovnjakov napredovala in na dogodek gleda z distance.

Bobo
Tanja Gobec

Nekaj mesecev je minilo odkar se je novinarka Tanja Gobec, ki že 25 let poroča poroča o drugih ljudeh in dogajanjih, sama znašla v središču pozornosti. Takšne pozornosti, ki se je najverjetneje – vsaj v Sloveniji – ne bi želel nihče. Oktobra lani je namreč v informativni oddaji RTV Slovenija Dnevnik nekoliko drugače in nekoliko radoživo prebrala napovednik za oddajo Odmevi in tudi v kasnejšem vodenju informativne oddaje je bilo opaziti "drugačno" Tanjo. Vprašanja in trditve so se skoraj istočasno začela pojavljati na družabnih omrežjih, pojavljala so se vprašanja, kaj se dogaja s Tanjo, ali je pod vplivom alkohola, pojavljale so se neposredne trditve, da je bila v televizijskem studiu pod vplivom ... RTV Slovenija se je naslednjega dne oglasila s kratko izjavo, Tanja pa se je zavila v molk, ki je trajal več mesecev. Zdaj pa je o dogodku prvič spregovorila za revijo Onaplus, prilogo Dela in Slovenskih novic.

Tanja Gobec pravi, da ji je zgodba dala pomembno lekcijo, najprej lekcijo o človeški hudobiji. Med drugim verjame, da je pri nekaj medijskih zapisih šlo tudi za odkrito maščevanje za njeno poročanje o politiki in pravosodju.

In kaj se je po besedah izkušene novinarke dogajalo usodnega dne? "Skoraj leto dni imam, kot številni Slovenci, težave z bolečinami v hrbtenici. In spet, kot številni Slovenci, sem se spraševala, kdaj greš k zdravniku, da ne izpadeš hipohonder, kdaj, da ni prepozno. Tako sem bolečino gasila in šele junija stopila do zdravnika in vstopila v sistem, ki te vzame pod lupo, se začne ukvarjati s tabo."

Tri dni pred "usodnim" vodenjem Odmevov je bila naročena na specialistični pregled, želela pa je le še opraviti svoje delo tistega dne. Do tega dne je v službo hodila opremljena z močnimi protibolečinskimi tabletami, spanec pa je bil bolj slab, je povedala za revijo Onaplus. Dodala je, da je tistega dne izvedela, da so njej ljubi osebi težave s hrbtenico "spodrezale noge". Popadel jo je strah, da se bo to zgodilo tudi njej, "strah, ki ga je pospremil jok, obilo joka ... Do otečenih oči," je pripovedovala Tanja. Pravi, da je jokala še, ko je bila v maski, se pa je zelo trudila, da bi se pomirila. Najprej je opravila pogovor z ameriškim gostom, ki je tudi imel težave s hrbtenico in Tanja mu je povedala, da tudi njo vse boli.

Ko pa je napisala napovednik Odmevov za oddajo Dnevnik, se ji je začel megliti vid. Ker so tekle zadnje sekunde, se je vseeno odpravila v studijo. "Kamera je stekla, gledala sem v boben, tam pa – črnina, zabrisane črke. V zadregi sem se zasmejala, skušala sem besede izbrskati iz spomina Po nekaj stavkih se je vid izostril in speljala sem do konca," je pojasnjevala Tanja. Kolegi so jo po oddaji spraševali, ali boben ni delal, kot je treba. "Mnogi, ki so videli ta napovednik, so imeli enako misel. Dokler se niso dan za tem začele špekulacije, ki so postale dejstvo," je povedala novinarka RTV Slovenija.