Rošade

Se bo Fajonova zavihtela na vrh evropskih socialistov?

S.R.
30. 1. 2018, 14.02
Posodobljeno: 30. 1. 2018, 14.07
Deli članek:

Ker bi znal Gianni Pittella v kratkem zapustiti mesto vodje socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu, so se po bruseljskih kuloarjih že razširile govorice o njegovih morebitnih naslednikih.

Bobo
Evropska poslanka Tanja Fajon.

Gianni Pittella, predsednik poslanske skupine socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu, je v soboto izjavil, da se bo na italijanskih splošnih volitvah potegoval za mesto v senatu. Kot je dejal, ga je k sodelovanju zaradi »razburkanih« razmer v državi povabil nekdanji premier Matteo Renzi.

V Bruslju so tako že zaokrožila nekatera imena, ki bi lahko na vodstvenem položaju zamenjala 59-letnega Pittello. Med njimi se je po poročanju bruseljskega tednika Politico Europe znašlo tudi ime evropske poslanke Tanje Fajon. Med kandidati naj bi bili še španska političarka in evropska poslanka Elena Valenciano, evropska poslanka iz Portugalske Maria João Rodrigues ter evropski poslanec iz Nemčije Udo Bullmann. Politico kot možnega kandidata omenja tudi samega Martina Schulza, ki mu javnomnenjske ankete v Nemčiji ne kažejo najbolje, zaradi česar bi znal razmišljati celo o povratku na mesto vodje evropskih socialistov.