Drama pri Kranju

FOTO: Eksplozijo je bilo slišati več kilometrov daleč, gospo skoraj zalila voda

S.R.
30. 1. 2018, 12.13
Posodobljeno: 30. 1. 2018, 14.20
Deli članek:

Na Mlaki pri Kranju je danes zjutraj odjeknila močna eksplozija, ki je bila skoraj usodna za starejšo gospo.

Bobo
Eksplozija na Mlaki pri Kranju.

Rdeči križ Slovenije Območno združenje Kranj organizira humanitarno akcijo zbiranja sredstev za pomoč družini, ki je ostala brez strehe nad glavo. V ta namen je odprt transakcijski račun št. 07000-0000100776 s sklicem 01-2018 in pripisom “EKSPLOZIJA”.

Kot smo poročali, je danes v jutranjih urah na Mlaki pri Kranju eksplodiralo v stanovanjski hiši, pok pa je bil tako močan, da ga je bilo slišati več kilometrov daleč. Zdaj je že znano, da je šlo za eksplozijo plina, vendar preiskovalci natančen vzrok še ugotavljajo, tako še ni znano, ali je šlo za eksplozijo plinskih jeklenk ali pa je v ozadju kaj drugega. Interventne službe so takoj po prijavi evakuirale sedem oseb iz okoliških hiš, vendar, kot se je izkazalo pozneje, ni bilo nevarnosti za zdravje ljudi v okolici. Od zgodnjih jutranjih ur so na delu tudi kriminalisti, ki še vedno preiskujejo vse okoliščine eksplozije.

Bobo
Od ranega jutra so na delu tudi kriminalisti.

Po besedah vodje intervencije Andraža Šifrerja je v ruševinah ostala ujeta starejša gospa, ki so jo po približno 45 minutah našli in uspešno rešili iz porušenega objekta. Gospa, ki je v eksploziji utrpela telesne poškodbe, a je bila ves čas reševanja odzivna, trenutno okreva v zdravniški oskrbi.

Bobo
V eksploziji se je porušila polovica hiše.

Samo reševanje, zaradi katerega so morali aktivirati tudi kinologe, je bilo izjemno zahtevno, je še povedal vodja intervencije. Ker ni bilo znano, koliko oseb je morda ujetih v hiši, so prostore tako preiskali s pomočjo dveh psov, da so se do poškodovanke prebili, pa so morali gasilci vihteti tudi motorne žage ter uporabiti dvižne blazine in hidravlično orodje. Pomembna je bila vsaka minuta, saj so reševanje močno ovirale med eksplozijo pretrgane vodovodne cevi, poškodovanko pa je začela zalivati voda, zaradi česar bi se ob nepravočasnem posredovanju lahko tudi utopila.

Gospo so zaradi telesnih poškodb odpeljali v ljubljanski klinični center, medtem ko je ocena škode še vedno v teku, pa sporočajo iz PU Kranj.  

Bobo
Gasilci so se še pravočasno prebili do poškodovanke.