Na okopih

Odnosi na vse bolj spolzkih tleh, vmes pa slovenski in hrvaški ribiči

S.R./STA
4. 1. 2018, 12.27
Posodobljeno: 4. 1. 2018, 15.48
Deli članek:

Karl Erjavec pravi, da se Hrvaška ne zaveda, kaj pomeni neuresničevanje arbitraže. Andrej Plenković na drugi strani trdi, da lahko tudi Hrvaška kaznuje slovenska plovila v hrvaškem morju.

Bobo
Erjavec je zažugal Hrvaški.

Zunanji minister Karl Erjavec je tudi na današnjem posvetu z vodji slovenskih diplomatskih in konzularnih predstavništev na Brdu pri Kranju poudaril, da Hrvaška ne bo postala članica schengenskega območja in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, dokler ne bo spoštovala mednarodnega in evropskega prava, se pravi uresničila arbitražne razsodbe o meji. Kot je dejal, bo to tako, "dokler bo on v vladi", ne glede na to, kaj se bo zgodilo na letos predvidenih državnozborskih volitvah. Ponovno požugal sosedi, da se ne zaveda, kaj neuresničevanje razsodbe pomeni za njene zunanjepolitične prioritete.

V prvi vrsti je pohvalil slovenske diplomate, da so države, v katere so napoteni, prepričali, da je implementacija arbitražne odločitve edina pot za rešitev vprašanja o meji med Slovenijo in Hrvaško. "Nobena država ni rekla, da razsodbe ni treba spoštovati," je poudaril Erjavec.

Ponovil je očitek na račun hrvaške zunanje ministrice Marije Pejčinović Burić, da zavaja tako domačo kot tujo javnost, ko pravi, da je bila meja med državama že potrjena leta 1991. Če bi bila potrjena, zakaj potem sploh pogovori o meji, zakaj je bilo vloženega toliko truda v pripravo sporazuma Drnovšek-Račan in potem arbitražnega sporazuma, se je vprašal Erjavec.

"Slovenija podpira dialog s Hrvaško, vendar o implementaciji arbitražne razsodbe, ne pa da bi risali mejo na novo," je še dejal slovenski zunanji minister. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo to na svoji prvi uradni poti v Bruselj sogovornikom pojasnil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki bo diplomate nagovoril danes popoldne.

Kazni tudi za slovenske ribiče?

Hrvaški premier Andrej Plenković je na začetku današnje redne seje hrvaške vlade dejal, da je "najmanjši problem" izrekati kazni, kot to napoveduje slovenska stran za hrvaške ribiče v Piranskem zalivu. Povedal je, da bo Hrvaška lahko odgovorila z istim ukrepom, ker hrvaški policisti snemajo vsa slovenska plovila v hrvaškem morju.

Plenković je znova pozval Slovenijo, naj se izogiba enostranskim potezam in incidentom ter poudaril, da je Hrvaška "zelo zadržana in korektna" ter se izogiba enostranskim potezam in incidentom. Slovenijo je pozval še k nadaljevanju dialoga na podlagi hrvaškega pravnega protokola za reševanje spora o meji, ki je bil predstavljen med obiskom slovenskega premierja Mira Cerarja Zagrebu sredi decembra lani.

Ponovil je, da si Hrvaška želi urediti spor s Slovenijo v skladu z mednarodnim pravom ter da sta državi bližje končni rešitvi, kot se zdi. Napovedal je, da se bo Hrvaška obnašala odgovorno in si bo prizadevala, da spor o meji ne zaplete odnosov med državama. Plenković je poudaril, da bodo prav tako upoštevali hrvaške interese ter interese hrvaških ribičev, ki imajo "polno pravico loviti ribe na območjih, na katerih so to tradicionalno počeli vsa leta."

"Naše stališče se ne spreminja niti za milimeter," je izjavil. Zagreb vztraja pri sredinski meji črti v Piranskem zalivu, medtem ko je Ljubljana začela z implementacijo arbitražne sodbe, ki je Sloveniji določila približno tri četrtine Piranskega zaliva.