KRISTUSOVO ROJSTVO

FOTO: Sveto družino spravil v orehovo lupinico

Rok Nose/Dolenjski list
28. 12. 2017, 21.00
Deli članek:

V dneh do božiča so mnogi pod jelko postavili jaslice. Med njimi je tudi Tomaž, ki zelo majhne jaslice izdeluje kar sam.

Rok Nose
Tomaž Lavrih v svoji delavnici, kjer se povsem sprosti in uživa.

Tomaž Lavrih iz Šentlovrenca v trebanjski občini jaslice izdeluje sam. Ustvarja jih že kar nekaj časa in so različnih velikosti. Nekatere merijo le nekaj centimetrov in so ene najmanjših v Sloveniji.

»Niso najmanjše, vendar pa manjših še nisem videl,« je dejal Tomaž in pred nas na mizo položil sveto družino, ki jo obdaja orehova lupinica. Najmanjša figurica je velika le devet milimetrov, je dodal. Izdelovanje jaslic je zanj sprostitev po naporni službi. Dela namreč kot rezkalec v ljubljanskem podjetju, ki razvija in izdeluje sestavne dele medicinskih laserjev.

»Počnem podobno kot kakšen zobar. Vse je krhko, lomljivo in treba je biti zelo pazljiv,« je pojasnil. Zato ob večerih rad poprime za olfa nož in rezlja jaslice. Dela za svoj notranji mir in iz čistega veselja.

Rok Nose
Najmanjše jaslice niso večje od orehove lupinice.

Začelo se je s kosom lipovega lesa

S tem se je začel ukvarjati pred več kot 20 leti, ko je na sprehodu našel kos lipovega lesa, ki ga je odnesel domov in iz njega izrezljal človeško glavo. »'Tole ni kaj prida,' sem si takrat dejal in vse skupaj pospravil v drvarnico. Toda po letu dni sem med poleni spet našel glavo. Malo sem jo obdelal in najprej naredil pastirčka, ki drži ovčko, nato pa še vso družino,« se je spominjal začetkov.

Svoj izdelek je pokazal župniku, in ko ga je pohvalila še žena, je vedel, da je na pravi poti. Od tedaj njegovo oko ne počiva. Vedno, ko najde kakšen zanimiv kos lesa, v njem hitro prepozna njemu ljub motiv, ki ga potem še malo obdela. Tako je denimo iz kosa 2000 let stare oljke z Brionov naredil Kristusa z razprtimi rokami. »Bolj drobno je, in več ko je detajlov, večji izziv mi je,« je dejal Tomaž in dodal, da nikoli ne naredi enakih figur.

Rok Nose
Za izdelovanje jaslic je navdušil tudi ženo Katarino, ki prav tako ustvarja izjemne umetnine.

Navdušil tudi ženo

Za svoj konjiček je navdušil tudi ženo Katarino, ki prav tako ustvarja prave umetnine. Velikokrat se skupaj udeležita razstav, na katerih dobita kakšno idejo. Tomaž že vrsto let skrbi za postavitev jaslic v domači cerkvi, letos pa so ga povabili, da je v Jurkloštru blizu Rimskih Toplic postavil celotno svetopisemsko zgodbo, ki se začne z oznanjenjem, konča pa s Kristusovim rojstvom. »Gre za osem prizorov, v katerih sodeluje več kot 500 figur,« je pojasnil.

Poleg tega je Tomaž tudi zbiratelj jaslic. Kako obsežna je njegova zbirka, še sam ne ve, ima pa jih z različnih koncev sveta. Kot pravi, se med seboj zelo razlikujejo, saj ima vsaka pokrajina svoj pridih in način izdelovanja.

Rok Nose
Tomaž je tudi zbiratelj jaslic. Ima jih ogromno z različnih koncev sveta.

Rok Nose
Delovno orodje. Najprej na grobo obdela z olfanožem, nato pa na fino še s posebnimi rezili.