Prebudile so jih sirene

FOTO: Ko je Miro pogledal skozi okno k sosedom, je bilo že vse v plamenih

Gabrijel Toplak
28. 12. 2017, 20.30
Deli članek:

Ob prihodu gasilcev na kraj požara je bila v ognju že polovica ostrešja na stanovanjski hiši, a je gasilcem prav na račun hitre intervencije uspelo preprečiti še večjo katastrofo.

GB Maribor
Na intervenciji se je izkazalo dobro sodelovanje med gasilci.

Stanovalci Jarčeve ulice v Mariboru še vedno pomnijo zgodnje torkovo jutro, ko so jih prebudile sirene. Ob 4.51 so v njihovo ulico zapeljala gasilska vozila Gasilske brigade Maribor in prostovoljnih društev Brezje, Dogoše, Pobrežje ter Maribor-mesto, saj je zagorel stanovanjski objekt.

Tomaž Urleb, vodja izmene OKC, je sporočil, da je zagorelo v elektroomarici ob vhodu v stanovanjsko hišo. »Zgornji del hiše je zgorel v celoti, požar se je razširil še na ostrešje druge stanovanjske enote (dvojček). Zagorel je tudi osebni avtomobil, ki je bil parkiran v neposredni bližini. Materialna škoda – ogenj je poškodoval fasado, ostrešje in notranjost objekt – znaša približno 170.000 evrov,« je pojasnil Urleb.

GB Maribor
Zaradi zahtevnosti požara so gasilci takoj po prihodu opravili tako imenovane notranje napade v objektu.

Preprečili hujšo katastrofo

Poveljnik poklicnih gasilcev Primož Osojnik je za Novice Svet24 povedal, da so takoj po prihodu opravili tako imenovane notranje napade v objektu, ogenj pa je bil ob njihovem prihodu že razvit v stropni in nadstrešni konstrukciji objekta. »Vmes je bil le kakšen meter izolacije, zato smo morali še pred gašenjem odstraniti tudi nekaj pločevinaste strehe in del stropa. Na intervenciji je bilo 12 poklicnih gasilcev,« je razložil Osojnik. Gasilci so s hitrim posredovanjem preprečili še hujšo katastrofo, saj jim je uspelo rešiti drugi del dvojčka. Stanovalci so se na srečo pred požarom umaknili brez poškodb, a nekaj nelagodja je vseeno bilo. Miro, eden od tamkajšnjih stanovalcev oziroma sosedov, se spominja, da so ga prebudile gasilske in policijske sirene. »Ko sem pogledal skozi okno k sosedom, je bilo že vse v plamenih. Še dobro, da so pravočasno evakuirali vse ljudi,« je dodal.

GB Maribor
Ogenj je popolnoma uničil zgornji del stanovanjske hiše.

GB Maribor
Težave pri gašenju je gasilcem povzročala tudi pločevinasta streha.

GB Maribor
K izdatnejšemu ognju je pripomogla gorljiva izolacija.