Parlamentarne volitve 2018

Bodo nove stranke posegle v boj za oblast?

R.T./STA
27. 12. 2017, 08.54
Posodobljeno: 27. 12. 2017, 08.54
Deli članek:

Naslednje leto nas čakajo parlamentarne volitve. Na politično prizorišče je že vstopilo nekaj novih strank, ki utegnejo premešati karte.

STA
Kdo se bo prebil v državni zbor?
Glede na javnomnenjske ankete utegne biti slika DZ po prihodnjih volitvah precej drugačna od današnje. Največji vladni stranki SMC, ki je na zadnjih volitvah leta 2014 dobila dobrih 34 odstotkov, zdaj namreč po javnomnenjskih raziskavah kaže precej slabše. Medtem pa zdaj najmanjši koalicijski stranki SD, ki je na zadnjih volitvah dobila slabih šest odstotkov, na prihodnjih kaže morda tudi zmago. Sicer pa na javnomnenjskih anketah že dalj časa vodilno mesto zavzema SDS, ki je najmočnejša opozicijska stranka.

Bližanje volitev pa utegne vplivati še na poteze nekaterih poslancev, razočaranih v lastnih vrstah.

Na razhajanja v nekaterih strankah, med drugim v največji poslanski skupini SMC, kaže tudi vse pogostejša neenotnost poslancev pri glasovanjih o pomembnih zakonodajnih predlogih. Tako je po parlamentarnih hodnikih pogosto slišati o nezadovoljstvu posameznih poslancev in s tem špekulacije, ali bodo tudi na bližajočih volitvah del iste stranke ali bodo poiskali svoj prostor kje drugje oz. morda zapustili parlament.

Vebrova Sloga

Tik pred prazniki se je sicer zmanjšala poslanska skupina SD, ki jo je zapustil podpredsednik stranke Janko Veber, vendar to glede na njegova stališča, ki večkrat niso bila uglašena s poslansko skupino, niti ni bilo veliko presenečenje. Za zdaj je ostal v stranki, pričakuje pa, da bodo strankarski organi o njegovi potezi razpravljali. Ob tem Veber, ki vodi tudi društvo Sloga, ne zanika razmišljanj o ustanovitvi nove stranke.

Marinčkova Združena levica

Povezovalo se ga je tudi z Gorazdom Marinčkom, ki je napovedal ustanovitev nove stranke in navedel, da želijo biti temelj obnovljenega projekta predvolilne koalicije Združena levica. Ta se je v DZ prebila na minulih volitvah, a med mandatom razpadla v prvotni obliki in po združitvi dveh partneric - Trsa in IDS - začela delovati kot stranka Levica.

STA
Marjan Šarec se je solidno odrezal na predsedniških volitvah.

Samostojni Šarec

Na prihajajočih parlamentarnih volitvah se bo pomeril tudi kamniški župan Marjan Šarec, ki se je dobro odrezal že v boju z Borutom Pahorjem za predsednika republike. Njegov rezultat v drugem krogu je na nek način že napovedal, da bo sooblikoval predvolilno kampanjo za parlamentarne volitve, po nekaterih javnomnenjskih anketah mu kaže celo na zmago. A kot sonavedli pri Šarcu, je še absolutno prezgodaj za pretirano navdušenje. Na volitvah bo nastopil samostojno s svojo stranko oz. z morebitno podporo lokalnih list.

Primčev Glas 

Na volitvah bo sodelovala tudi stranka Glas za otroke in družine, ki jo vodi Aleš Primc. Stranka se je že preizkusila na predsedniških volitvah s svojo kandidatko Angelco Likovič, ki pa je dobila najmanj glasov od vseh kandidatov. V zadnjem času je bilo sicer slišati tudi špekulacije, da utegne stranka Glas za otroke in družine kandidirati na skupni listi s SDS. 

Previdni stari lisjaki

Stranko oz. gibanje, s katerim bi se podali na prihajajoče volitve, pa naj bi medtem ustanavljala tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel in nekdanji ustavni sodnik Peter Jambrek. Rupel teh govoric v medijih ni zanikal oz. je potrdil, da obstaja ideja o tem.

Dobri Dobovšek

Boj na parlamentarnih volitvah je napovedala tudi novembra ustanovljena Dobra Država, stranka poslanca Bojana Dobovška. Dobovšek je bil sicer soustanovitelj SMC, a se je z njo razšel in deluje v DZ kot poslanec poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Čušova "šiba ljudska"

Tudi samostojni poslanec Andrej Čuš, ki je med mandatom zapustil SDS, napoveduje sodelovanje na parlamentarnih volitvah, in sicer kot lista Andreja Čuša in Zeleni Slovenije, ki jih vodi poslančev oče Vlado Čuš. Na volitve bodo odšli, kot so napovedali septembra, kot "šiba ljudska".

Bobo
Andrej Čuš

Županska naveza?

Pričakovati je, da bosta na parlamentarnih volitvah nastopila mariborski župan Franc Kangler in koprski župan Boris Popović. Popovič se je sicer neuspešno pomeril tudi na predsedniških volitvah ter 12. decembra na volitvah za predsednika DS. Tedaj je dejal, da je še prezgodaj napovedati, ali bo na volitvah v DZ kandidiral samostojno s svojo stranko ali morda v sodelovanju s kom drugim.

V preteklosti so se namreč pojavljale tudi špekulacije, da utegne sodelovati z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in njegovo stranko Pozitivna Slovenija. Janković sicer še ni razkril dokončne odločitve, ali bo njegova stranka nastopila na parlamentarnih volitvah.