Resolucija

Družinska politika 2018-2028: Vključevanje vseh vrst družin in upoštevanje pluralnosti

J.P.
23. 12. 2017, 11.07
Posodobljeno: 23. 12. 2017, 18.42
Deli članek:

Vlada je potrdila predlog Resolucije o družinski politiki 2018-2028 »Vsem družinam prijazna družba«.

Profimedia

Predlog resolucije je pripravljen na podlagi marca 2017 sprejetega Družinskega zakonika, resolucija pa določa cilje in ukrepe na področju družinske politike.

Predlog resolucije opredeljuje naslednje temeljne cilje:
- izboljšati kakovosti družinskega življenje s poudarkom na visoki ravni kakovosti življenja otrok,
- zagotavljanje varstva in zaščite družin ter posameznih družinskih članov, posebej otrok,
- ustvarjanje pogojev, ki bodo spodbudno vplivali na odločanje za družino.

»V resoluciji je opredeljeno širše področje družinske politike in usmeritev razvoja družinske politike. Tako družinska politika temelji na celostnem oziroma integralnem in vključujočem pristopu, kar pomeni, da vključuje vse vrste družin, upošteva pluralnost družinskih oblik in različnih potreb, ki iz tega izhajajo, spoštuje avtonomnost družine in individualnost njenih posameznih članov, ščiti otrokove pravice v družini in širše ter postavlja v ospredje varstvo in kakovost življenja družin in otrok. Bistven element družinske politike predstavlja tudi usklajevanje poklicnega in družinskega življenja, zagotavljanje enakih možnosti obeh spolov, vzpostavljanje širokega spektra programov in storitev za družine (premik od transferjev k podpornim storitvam za otroke in družine), prispevanje k stroškom za lažje vzdrževanje otrok in varstvo družin v specifičnih življenjskih situacijah. Družinska politika je v okviru predloga resolucije prepoznana kot samostojna politika in ne več kot del socialne politike. Je pa še vedno neločljivo povezana z drugimi politikami,« so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Poudarili so tudi, da je cilj družinske politike v Sloveniji je predvsem skrb za kakovost življenja družin (še posebej kakovost življenja otrok) ter njihovo varstvo in zaščito in da je pomembno tudi število rojstev v državi, za kar je potrebna vzpostavitev spodbudnega okolja za odločanje za otroke. Za kar pa so potrebne ugodne razmere na trgu dela, široka dostopnost stanovanj – skratka ugodna širša družbena situacija. Na ministrstvu ugotavljajo, da so to praktično edini uspešni ukrepi.