Naravne rešitve

Ali tudi vam nagaja želodčna kislina?

Lara Jelen
23. 12. 2017, 11.58
Posodobljeno: 23. 12. 2017, 16.47
Deli članek:

Zgaga velja za eno najpogostejših zdravstvenih težav ljudi današnjega časa. To dodatno potrjuje dejstvo, da so zdravila za zdravljenje prekomerno delujoče želodčne kisline med najbolj prodajanimi na svetu.

Profimedia
Preverite, ali vam preglavice povzroča preveč ali premalo aktivna želodčna kislina.

VODA

Sodobne raziskave potrjujejo, da nobeno zdravilo ne more odpraviti težav s kislino tako hitro kot voda. Ravno dehidracija je lahko razlog, da se težave z zgago sploh pojavijo.

ALOJA

Dolgotrajno zgage ne bomo odpravili, če ne bomo našli in odpravili vzroka, ki jo povzroča. Do takrat lahko posledice gasimo s sokom aloje, ki umirja razdraženo sluznico želodca.

KLAMATSKE ALGE

Znanstveniki ugotavljajo, da so nam lahko v pomoč pri vseh želodčnih težavah tudi alge, še posebej klamatske, saj delujejo protivnetno in sinergijsko.

INGVER

Deluje tako, da optimizira gibanje želodca, in je ena redkih pekočih začimb, ki naj bi jo lahko uživali tudi ljudje z rano na želodcu.

Pri ponavljajoči se zgagi si lahko pomagamo tudi na druge, bolj naravne in telesu prijazne načine. S slednjimi imamo največ možnosti, da bomo zgago dolgotrajno odpravili.

Sanja Lončar, vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave, ter Adriana Dolinar v knjigi Konec zgage in ostalih želodčnih težav opozarjata, da ogromno ljudi poseže po domnevnih rešitvah, še preden dejansko ugotovijo, ali jim preglavice povzroča preveč ali premalo želodčne kisline. Ukrepi so seveda v teh dveh primerih povsem različni. Tisti, ki uživajo zaviralce želodčne kisline, čeprav imajo slednje v resnici premalo, si lahko s takšnim početjem stanje samo še poslabšajo. Zato svetujeta, da vsak človek najprej ugotovi, kaj je njegov problem. To lahko storite tudi tako, da naredite preizkus z mesom. »Če imamo pomanjkanje kisline, bomo ob zaužitju večje količine živalskih beljakovin (zlasti po govejem in svinjskem mesu) občutili težo in nelagodje. Ker želodec mesa ne bo sposoben ustrezno prebaviti in bo zastajalo v želodcu, bo to sprožalo spahovanje in tiščanje,« razkrivata strokovnjakinji, ki obenem predlagata test s kisom. »Ko boste začutili težave, takoj po jedi popijte dve žlici jabolčnega kisa. Pijte počasi in opazujte odziv. Če bo težava izzvenela, to pomeni, da imate premalo želodčne kisline. Če se pojavi pekoč občutek, je za to najverjetneje kriva prevelika količina želodčne kisline, ki jo je najbolje hitro nevtralizirati z vodo in s pol čajne žličke sode bikarbone.«

PIJTE VODO

Najpreprostejši naravni recept za lajšanje zgage, ki pa naj bi bil hkrati izjemno učinkovit, je pitje vode. Dr. Batmanghelidj je leta 1938 v reviji Journal of Clinical Gastroenterology objavil poročilo o uspešnem zdravljenju različnih želodčnih bolečin z vodo. Več kot 3000 ljudi s tovrstnimi težavami se je uspešno odzvalo na terapijo s povečanim pitjem vode. Voda je v večini primerov prinesla olajšanje v slabih osmih minutah. Poskusite, morda ga bo prinesla tudi vam.