Uporabne ideje

Olga izgubila službo in začela ustvarjati

M. Leskovšek Svete/Dolenjski list
19. 12. 2017, 07.00
Deli članek:

Kaj narediti, ko imaš zaradi izgube službe nenadoma toliko časa, da ne veš, kako bi ga zapolnil, da bi pregnal dolgčas? Olga je to storila skozi ustvarjalnost.

M.L.S.
"Z veseljem to delam. Potrebna sta samo sončno vreme, da se čim prej posuši, in dobra volja."

Ko človek ostane brez službe, je to, da se bolj posvetiš družini, za katero ti je prej primanjkovalo časa, skoraj samoumevna, običajna in dobra izbira. A kaj storiti, ko otroci odidejo od doma? Olga Đolo iz Štalcerjev pri Kočevju ima odgovor na to. Če strnemo vse, kar nam je povedala, lahko rečemo: »Rešitev je v ustvarjalnosti!« Sama je namreč šla skozi to, da je ostala brez zaposlitve in se nato bolj posvetila družini, pa tudi skozi proces iskanja, s čim bi se lahko zamotila, ko sta oba sinova odšla v Ljubljano.

VZDRŽLJIVE

Torbice ne morejo razpasti, saj je papir plastificiran, vsi spleteni koščki pa so med seboj povezani tudi z nitjo.

IZKORISTILA SVOJ POKLIC

Olga je po poklicu tekstilni tehnik in je delala v krojilnici na Trikonu, ko je šlo podjetje v stečaj, pa je ostala brez službe. Skrb za sinova je nato postala za nekaj časa njena glavna zaposlitev, ko sta sinova odšla od doma, pa je preprosto morala nekaj najti, da si je krajšala čas. In našla je nekaj, kar jo danes ne samo osrečuje, ampak jo tudi postavlja ob bok ekološko ozaveščenim ljudem. Izdeluje namreč ženske torbice iz reklamnih letakov in drugega odpadnega papirja ter posode, korita in vaze iz starih brisač in odej.

M.L.S.
Tudi stare brisače in odeje zna Olga koristno porabiti.

ZNANJE IZ OTROŠTVA

Paleta postopkov

Rezanje, plastificiranje, zvijanje, zlaganje in šivanje so postopki, potrebni za izdelavo torbic, ki jih Olga izdeluje iz papirja, ki bi sicer pristal v smeteh.

Najprej je sicer začela izdelovati verižice iz fimo mase. »Naredila sem jih čuda,« pravi. Nato pa je naključje hotelo, da je pri sorodnici videla torbico, narejeno iz papirja. Olgi je bila torbica zelo všeč. »To pa moram poskusiti,« si je rekla, ko je gledala, kako je narejena torbica, ki jo je sorodnica dobila za darilo za rojstni dan. Tehnika ji je bila že malo znana. »Kot otrok sem na takšen način zvijala papirčke od bombončkov,« pojasni. Vsak postopek zahteva svoj čas. »Najbolj zamudno je plastificiranje.« Na trakove narezan papir namreč naprej z obeh strani polepi z lepilnim trakom, pri čemer mora biti zelo natančna. »Ideje pridejo kar same, druga za drugo,« pravi o svojih unikatnih torbicah.

M.L.S.
Torbice niso Olgini edini reciklirani izdelki. Izdeluje tudi okrasne posode, korita in vaze iz starih brisač in odej.