Potvorba znanstvenih del?

Erjavčeva se ne spomni imen študentov, ki so zanjo delali intervjuje

S.R./STA
18. 12. 2017, 19.21
Posodobljeno: 18. 12. 2017, 19.25
Deli članek:

Tudi tednik Reporter se je pridružil navedbam nekaterih medijev, ki so ugotovili, da se je visokošolska profesorica Karmen Erjavec v enem od svojih znanstvenih člankov sklicevala na intervjuje z njihovimi novinarji in uredniki, ki pa se niso zgodili.

STA
Na nekatere sporne navedbe Karmen Erjavec opozarja tudi tednik Reporter.

O etičnih standardih pri raziskovalnem delu bo v torek razpravljal tudi Senat Univerze v Ljubljani, ki jo sedaj vodi Igor Papič.

Kot poroča tednik Reporter, so jih opozorili, da je Erjavčeva v enem od svojih znanstvenih člankov v reviji Journal of the European Institute for Communication and Culture zapisala, da so v okviru raziskave o uporabi Twitterja leta 2014 pri slovenskih novinarjih opravili pet poglobljenih intervjujev tudi z uredniki in novinarji tednika Reporter. A pri Reporterju so po preverjanju pri novinarjih v zvezi s tem odkrili, da sta bila opravljena le dva intervjuja - z odgovornim urednikom in še enim novinarjem. Zato se sprašujejo, od kod še trije intervjuji, na katere se je sklicevala Erjavčeva.

Odvetnica Nataša Pirc Musar, ki zastopa Erjavčevo, je za Reporter sicer priznala, da Erjavčeva ni delala vseh intervjujev, pač pa jih je delalo več raziskovalcev in študentov iz njene ekipe. Toda po poročanju Tednika nima nikjer shranjenih ne besedil teh intervjujev ne tistih, ki jih je delala sama. Nekatere intervjuje so delali študenti, a si njihovih imen "žal ni zapomnila". Profesorica je po besedah Pirc Musarjeve svoji ekipi zaupala in rezultatov ni potvarjala.

Reporter še piše, da je v omenjenem članku Erjavčeva zapisala, da so pri vsakem od desetih medijev naredili intervju z odgovornim urednikom, dvema področnima urednikoma in še enim novinarjem za notranjo in enim za zunanjo politiko. Vendar pa imajo pri tedniku Reporter, kot poudarjajo, le odgovornega urednika in ne tudi področnih.

Potvorba znanstvenih del

Erjavčeva je sicer priznala nekatere napake in odstopila z mesta predstojnice katedre za novinarstvo na tej fakulteti, zdaj pa je zaposlena na novomeški fakulteti za poslovne in upravne vede.

Nekdanjo predstojnico katedre za novinarstvo in redno profesorico na FDV Karmen Erjavec so v začetku leta 2015 osumili potvorbe znanstvenih del. Zoper njo sta potekala dva postopka, in sicer pred etično komisijo ljubljanske univerze zaradi suma akademske nepoštenosti in postopek pred senatom Univerze v Ljubljani zaradi odvzema naziva redne profesorice.

Senat Univerze v Ljubljani je septembra letos ustavil postopek za odvzem naziva redne profesorice, ki je tekel na prijavo fakultete za družbene vede. Takratni rektor Ivan Svetlik je tedaj dejal, da je bilo glede akademske nepoštenosti Erjavčeve v prijavah navedenih veliko indicev, a žal nihče ni predložil trdnih neposrednih dokazov, ki bi zdržali tudi sodno presojo. Obenem je napovedal možnost novega postopka.

Izjavo ob zaključku postopka zoper Erjavčevo so tedaj objavili tudi v tedniku Mladina, kjer so med drugim zapisali, da je Erjavčeva v svojih člankih med drugim kot sogovornike navajala tudi pet novinarjev in urednikov tednika Mladina, a razen pogovora z odgovornim urednikom Grego Repovžem, ki ga je dejansko opravil Marko Milosavljević, ni bil opravljen noben od dodatnih navedenih intervjujev, ki naj bi jih opravila Karmen Erjavec. Ob tem so navedli še, da so pričakovali, da bodo organi univerze navedbe pri njih preverili, a jih niso.