Okvara sedežnice na Krvavcu

FOTO: Premraženi in prestrašeni so na sedežnici preživeli več kot dve uri

S.R./STA
18. 12. 2017, 16.50
Posodobljeno: 18. 12. 2017, 17.05
Deli članek:

Rekreacijsko turističnem centru Krvavec pregledujejo okvaro in stanje naprave po tistem, ko se je v nedeljo popoldan zaradi okvare ustavila dvosedežnica Zvoh na Krvavcu, s katere so rešili 51 ljudi.

GRS Kranj
V prihodnjih dneh bo znano, kdaj bi lahko naprava spet varno in nemoteno obratovala. Smučišče kljub temu normalno obratuje.

Sedežnica se je zaradi okvare ustavila v nedeljo okoli 14.30. Posredovali so kranjski gorski reševalci in poklicni gasilci ter reševalni center Jamarske reševalne službe Kranj. Z žičniške naprave so s pomočjo košare in vrvne tehnike rešili 51 nepoškodovanih ljudi, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Rešene premražene in prestrašene ljudi, med katerimi so nekateri na sedežnici preživeli več kot dve uri, so pospremili do varnega mesta na smučišču. Nato so jih s sankami in teptalci snega prepeljali do hotela, kjer so se ogreli in okrepčali. Psihološki zaupnik iz vrst Jamarsko reševalne službe Kranj je eni osebi nudil tudi psihološko pomoč.

Reševanje se je zaključilo ob 17.20 in na podlagi podatkov iz reševalne akcije nihče od udeležencev ni bil poškodovan. Zaradi zimskih razmer je nekaj oseb prezeblo, a k sreči brez hujših ozeblin in trajnih posledic, so sporočili iz RTC Krvavec.

GRS Kranj
Na Krvavcu poteka pregled nedeljske okvare sedežnice.

Preprečiti so želeli katastrofo

Kot je v nedeljo povedal direktor družbe RTC Krvavec Srečko Retuznik, so sedežnico ustavili zaradi odpovedi ležaja na obračalnem kolesu, da bi preprečili morebitno nesrečo. "Ocena strokovnega osebja na kraju poškodbe je bila, da je zaradi zagotavljanja varnosti napravo potrebno nemudoma zaustaviti in to smo tudi storili ter takoj začeli reševalno akcijo," je pojasnil.

Najprej so jim pri reševanju ljudi s sedežnice pomagali zaposleni na smučišču - žičničarji in dežurna reševalna služba. Potem so dodatno aktivirali tudi kranjske reševalce in gasilce, za konec so jim na pomoč priskočili še jamarji.

Prvi reševalci iz ekipe za reševanje RTC Krvavec so na kraj dogodka prišli že 15 minut po zaustavitvi naprave. V kratkem času se je reševanju pridružilo devet reševalcev iz Gasilske reševalne službe Kranj, 20 reševalcev iz Gorske reševalne službe Kranj in osem reševalcev Jamarske reševalne službe Kranj. Pri reševanju je bil prisoten tudi policist Policijske postaje Kranj. Skupaj je bilo v reševanje vključenih več kot 40 oseb.

GRS Kranj
Na Krvavcu poteka pregled nedeljske okvare sedežnice.

Preiskava okvare še poteka

Danes so na Krvavcu začeli pregled okvare in stanja naprave, je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi v podjetju Luka Vrančič. Kot je poudaril, so sedežnico Zvoh, ki je letnik 1981, že večkrat obnovili, jo redno servisirajo in vzdržujejo. Na njej so leta 2013 opravili tudi izredni pregled vseh vitalnih delov. Letošnjo jesen pa so zamenjali tudi krmilno napravo na sedežnici.

Kot je izpostavil Retuznik, so v skladu z zakonom o obratovanju vse naprave na smučišču redno pregledane in varne, žal pa na omenjeni sedežnici napake ni bilo mogoče predvideti. Ob tem so se v RTC Krvavec zahvalili vsem ekipam, ki so se pravočasno in požrtvovalno pridružile reševalni akciji. Udeležencem v nesreči pa se zahvaljujejo za njihovo potrpežljivost in se jim iskreno opravičujejo.

V prihodnjih dneh bodo jasne vse dimenzije okvare, jasno bo tudi, kdaj predvidoma bo naprava lahko spet varno in nemoteno obratovala. Smučišče medtem normalno obratuje, vendar brez sedežnice Zvoh, ki smučarje sicer pelje do najvišje točke smučišča in je s pripadajočo progo zelo pomembna za krvavško smučišče.

GRS Kranj
Na Krvavcu poteka pregled nedeljske okvare sedežnice.