Evropske integracije

Protimigrantske sile odločene končati EU, kot jo poznamo

LT
19. 12. 2017, 01.00
Posodobljeno: 19. 12. 2017, 01.15
Deli članek:

Politična skupina Evropa narodov in svobode v Evropskem parlamentu želi zavreti evropske integracije.

Reuters
Na fotografiji shod skrajnih desničarjev, ki je novembra potekal v poljski prestolnici in se ga je udeležilo 60.000 ljudi.

Kongresa politične skupine Evropa narodov in svobode v Pragi sta se med drugimi udeležila Nizozemec Geert Wilders in vodja francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen. »Bruselj je grožnja obstoju nacionalnih držav,« je poudaril Wilders. Ob tem je tudi izrazil nasprotovanje priseljevanju. »Upam, da bodo imeli Čehi še naprej trdno zaprta vrata za množično priseljevanje,« je dejal 54-letni nizozemski politik.

Profimedia
Kongres desnih populistov v Pragi sta obiskala Wilders in Le Penova. Slednja je pozdravila avstrijsko desno koalicijo.

Gostitelj srečanja Tomio Okamura iz češke populistične, protiislamske stranke Svoboda in neposredna demokracija (SPD) je poudaril, da Evropi grozi muslimanska kolonizacija. Le Penova je izrazila zadovoljstvo ob tem, da bodo avstrijsko vladajočo koalicijo od zdaj sestavljali tudi skrajno desni svobodnjaki. Dejala je, da je to dobra novica za Evropo.

Avstrijsko koalicijo sestavljajo konservativci pod Kurzem in skrajno desni svobodnjaki, ki se jim očita, da koreninijo v fašističnih gibanjih in da imajo tesno spletene vezi z stranko Združena Rusija Vladimirja Putina.

Avstrijski konservativci v vlado povabili svobodnjake

Tako imenovani avstrijski svobodnjaki (FPÖ) so sprejeli povabilo Sebastiana Kurza, predsednika konservativne ljudske stranke (ÖVP), k oblikovanju vladajoče koalicije. Svobodnjaki so sicer opustili svoje evroskeptične poglede, še vedno pa pridobivajo volilne glasove na račun varnosti in odnosa do tujcev.

Reuters
Avstrijska koalicija skrajno desnih svobodnjakov in desnosredinskih konzervativcev.

V ta namen so si v koalicijskih pogajanjih med drugimi izborili notranje, obrambno in zunanje ministrstvo. Za njihovo protimigrantsko agendo je pomembno predvsem notranje ministrstvo, ki ga bo prevzel 49-letni generalni tajnik stranke Herbert Kickl, poznan predvsem kot pisec govorov pokojnega voditelja svobodnjakov Jörga Haiderja in njihovega aktualnega predsednika Heinza-Christiana Stracheja.

Strache je prevzel funkcijo podkanclerja. S svojim nadrejenim Kurzom, ki je prevzel mesto kanclerja, sta se v predvolilni kampanji ujela glede varnostne politike. Strache je v predvolilni kampanji svaril pred »islamizacijo«, ki da jo prinašajo begunci z Bližnjega vzhoda, Kurz pa je podobne strahove zavil v bolj izbrane besede – svaril je namreč pred nelegalnimi migranti.

Reuters
Madžarski premier Viktor Orban.

Kurz poudarja, da so zavezani EU

Vladajoča koalicija je sicer v svoj program zapisala, da v naslednjih petih letih ne bodo dovolili referendumov o morebitnem izstopu države iz Unije. »Smo za EU,« je pred novinarji poudaril Strache. »A to ne pomeni, da ne moremo biti kritični do EU.« Pri tem je dodal, da je bil izstop iz EU zahteva njihovih koalicijskih partnerjev – Kurzevih konservativcev.

Slednji se sicer zavzemajo za več subsidiarnosti – torej principa, zapisanega v pogodbo o Evropski uniji, po katerem imajo nacionalne vlade pri nekaterih vprašanjih več pristojnosti kot EU. Kurz je dodal, da je bolj naklonjen EU, »ki bi bila močnejša pri pomembnih vprašanjih in bi se umaknila pri manj pomembnih zadevah«.