Dobro je vedeti

Triki in priporočila: po obroku ne pijte čaja in ne telovadite

R.V.
19. 12. 2017, 07.00
Deli članek:

V prispevku boste našli štiri nasvete, kako okrepiti zdravje želodca in si podaljšati življenje.

Dreamstime
Pomembno je, da takoj po kosilu malo počivamo in damo prebavi nekaj časa. Na sprehod se odpravimo po eni uri.

Strokovnjaki za prehrano pravijo, da določenih stvari takoj po obroku ne bi smeli početi. Z njimi namreč tvegamo bolezni želodca in slabše počutje. Kaj je torej tisto, česar takoj po jedi ne smemo početi?

ODRECITE SE ČAJU

Po jedi odsvetujemo pitje čaja. Kislina v čaju namreč lahko povzroča težave z želodcem, saj ni dobra kombinacija s proteini, ki so v hrani.

SADJE

Ne jejte sadja. Čeprav je sadje zelo zdravo, pa je njegovo uživanje takoj po jedi zelo škodljivo. Če jemo sadje na poln želodec, povzročimo, da se hrana veliko težje prebavi, v črevesju prihaja do gnitja, s tem pa tvegamo tudi vetrove in napihnjenost. Sadje je najbolj zdravo jesti zjutraj, kot prvi obrok v dnevu.

POČAKAJTE POL URE

Ne prhajte se. Da bi se hrana dobro prebavila v želodcu, je potrebna tudi kri. Pri kopanju pa se kri preusmerja proti rokam in nogam, s tem pa se prebava zelo upočasni. Kopanje s polnim želodcem pa je lahko tudi zelo obremenjujoče za naše srce. Zato počakajte vsaj pol ure po obroku.

POČITEK

Takoj po jedi počivajte. Tako se bo hrana dobro prebavila, iz nje pa bo telo pridobilo tudi vse vitamine in minerale. Na sprehod se odpravite uro po jedi. Tako boste dosegli, da se odvečne kalorije ne bodo pretvorile v odvečno maščobo.