Nadzor

Inšpektorji poznajo vse, ki oddajajo na črno

Ž.K.
6. 12. 2017, 07.00
Deli članek:

Finančna uprava RS (Furs) je v ponedeljek v javnost poslala na videz prijazen poziv vsem tistim, ki svoje nepremičnine oddajajo v turistični najem, a dohodkov niso prijavili.

Profimedia
Več tisoč Slovencev oddaja nepremičnine prek globalnih ponudnikov.
 Kako je prav?
Po črki zakona Fizične osebe lahko dejavnost oddajanja nepremičnine v turistični namen opravljajo kot registrirani sobodajalci, če opravljajo dejavnost le občasno, ali pa kot samostojni podjetniki. Registracijo uredijo pri Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Podpis slika najem...: Ajpes je pred kratkim vzpostavil register nastanitvenih obratov ter uvedel elektronski sistem sporočanja podatkov o gostih in prenočitvah. 

Furs opozarja, da bo v začetku prihodnjega leta izvajal poostrene aktivnosti nadzora pri vseh, ki oddajajo nepremičnine v turistični najem, saj so pridobili podatke o teh dohodkih, tako iz Slovenije kot tujine, zato zavezance, ki jih morda še niso napovedali, poziva, naj se s samoprijavo izognejo plačilu globe.

Glavobol za tisoče Slovencev

Ob tem sporočilu se je zagotovo za glavo prijelo več tisoč Slovencev, ki za oddajanje svojih nepremični uporabljajo spletne platforme, kot sta Airbnb in Booking.com. Po nekaterih ocenah namreč kar 75 odstotkov vseh slovenskih ponudnikov na teh platformah svojih storitev ni registriralo. Problematika oddajanja sob v okviru delitvene ekonomije je znana že dolgo in nekaj časa se je sestajala celo delovna skupina, ki naj bi uredila predpise tako, da bi bilo tako oddajanje čim bolj preprosto, a na koncu bistvenih premikov ni bilo.

Birokratske ovire

Razen tega, da je podatke o nastanitvah mogoče oddajati elektronsko, se ni spremenilo kaj dosti. Tisti, ki oddajajo stanovanja v večstanovanjskih stavbah morajo še vedno pridobiti soglasja vsaj 75 odstotkov etažnih lastnikov, kar je praktično neizvedljivo. Poleg tega je treba premagati še kup birokratskih ovir, zaradi česar je število tistih, ki nepremičnine oddajajo na črno, ogromno.

Delo na črno

Furs opozarja, da posameznikom, ki kršijo predpise, grozi, da bodo plačali tako globo zaradi neprijavljenega dohodka kot globo za delo na črno. Za izogibanje obveznostim v zvezi z oddajanjem nepremičnin v turistični najem je zagrožena globa, ki se giblje od 400 pa vse do 30.000 evrov, so še pojasnili na Fursu.

Prišli so podatki iz tujine

Kdo vse oddaja nepremičnine na črno, na Fursu že vedo. Pridobili so namreč podatke tako o fizičnih osebah kot o fizičnih osebah z dejavnostjo in pravnih osebah, ki so dosegale dohodke z oddajanjem nepremičnin v turistični najem, in sicer tudi prek spletnih portalov, kot so Booking, Airbnb in podobni.

Rešitev s samoprijavo

Furs sicer ponuja možnost samoprijave, s katero se lahko kršitelji izognejo postopku o prekršku in globi. To lahko vložijo do 31. januarja 2018 – v tem primeru bodo plačali le tri odstotke obresti od premalo plačanega oziroma neplačanega davka. V začetku naslednjega leta pa bodo inšpektorji začeli poostrene nadzore, ki se bodo osredotočali tako na ustrezno registracijo ponudnikov storitev kot na izpolnjevanje davčnih obveznosti.