Želel ga je prestrašiti

Brezdomec spoznan za krivega tudi na ponovnem sojenju

Gabrijel Toplak
5. 12. 2017, 21.00
Deli članek:

Sodni senat, ki mu je predsedovala sodnica Vanja Verdel Kokol, je moral po navodilih višjega sodišča razčistiti, ali se je bil obtoženi Marjan Munda, ki naj bi 3. oktobra lani pod Glavnim mostom v Mariboru z nožem zabodel brezdomca Tomaža Ivanca, v času incidenta sposoben obvladati.

Gabrijel Toplak
Marjan Munda je stanovskemu kolegu povzročil 10 centimetrov dolgo in tri centimetre globoko rano.

Obtoženega so poslali v zapor za tri leta in pol. Po izreku sodbe je sodnica dejala, da ni nihče od izvedencev ocenil, ali je šlo pri Mundi za neprištevnost.

»Natančno smo razčistili vprašanje prištevnosti. Sodišče se je oprlo na mnenje psihiatra Vrabiča, ki mu je pritrdil psihiater Kociper,« je razložila Verdel Kokolova. Sodišče je tudi tokrat pri obtoženem upoštevalo omilitvene okoliščine in mu izreklo kazen pod zakonskim minimumom. Za poskus uboja je predvidena kazen namreč od pet do 15 let zapora.

Sodišče je zaslišalo psihiatra Jožefa Kocipra in kliničnega psihologa Aleša Friedla, vendar se obramba obtoženega nikakor ni strinjala z mnenji izvedencev. Odvetnik Simon Dolinšek, ki je želel, da bi sodišče obtoženega oprostilo očitanega dejanja, pravi: »Motijo predvsem subjektivni znaki. Psihiater je denimo napisal, da se ni zmogel obvladovati, zato je v konkretnem primeru nemogoče zaključiti, da je imel moj klient v inkriminiranem času pred seboj naklep, da oškodovanca ubije. Poskus uboja je neutemeljen. Menim, da je bilo tako, kot pravi moj klient. Želel ga je samo prestrašiti.«

Tudi tožilstva, ki je vselej vztrajalo pri šestih letih zapora, izvedenca nista zadovoljila. Angažirali so psihiatra Mladena Vrabiča, ki je razložil, da je bila obtoženčeva sposobnost obvladovanja bistveno zmanjšana, pri njegovem razumevanju dejanja pa le delno.