Delitev skupnega premoženja

Helena Blagne bivšega moža prijavila zaradi nasilja

S.S.
5. 12. 2017, 19.40
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevala pravda med Mitjo Zamanom in Heleno Blagne zaradi delitve skupnega premoženja.

M24
Helene Blagne včeraj na sodišču nismo dočakali.

Svet24
Tožnik Mitja Zaman.

Tožnik Mitja Zaman, ki mu pomaga odvetnik Zoran Korenčan, od nekdanje soproge v tožbi zahteva nazaj del denarja, ki ga je vložil v vilo v Žabnici, ta je po ločitvi ostala Blagnetovi, ter ugotovitev ničnosti sporazuma o delitvi skupnega premoženja iz leta 2012.

V hram pravice je včeraj iz Nemčije, kjer danes živi in dela, prišel le tožnik Zaman s svojim odvetnikom, medtem ko primadone slovenske glasbe nismo dočakali – govori se, da v tujini z Jasminom Stavrosom snema nov videospot. Kakorkoli. Pravda, v kateri Zaman od svoje nekdanje soproge terja približno 150 tisočakov, se je včeraj nadaljevala z zasliševanjem prič.

Notarka ne bi dopustila protipravnih dejanj

Sodnica Vera Gams Premerl je kot prvo zaslišala notarko Nevenko Tory, ki je 25. aprila 2012 overila sporazum Zamana in Blagnetove o delitvi skupnega premoženja. Kot je pojasnila priča, je v tem primeru le potrdila sporazum, ki ga je že prej sestavila odvetnica Neža Dular. »Kolikor se spominjam dane zadeve, ni bilo pripomb,« je poudarila Toryjeva. Da bi bil Zaman takrat v dolgovih, notarka ni bila seznanjena, o tem se sploh niso pogovarjali, bi pa v vsakem primeru strankam odsvetovala overitev listine, ki bi služila davčni utaji, »saj v notarskih listinah ne dopuščam protipravnih dejanj«.

Ločitev zahtevala tudi zaradi nasilja

Kot je znano, Zaman trdi, da je v času trajanja zveze vse premoženje prepisal na Blagnetovo, in sicer zaradi težav z dacarji, da je bil torej sporazum o delitvi skupnega premoženja dosežen, da bi usklajeno delovala proti njegovim upnikom. Blagnetova pa vztraja, da se je dejansko hotela ločiti, zato je bila z overitvijo zanjo »zgodba končana«. Nova pooblaščenka Blagnetove, že prej omenjena odvetnica Neža Dular, je včeraj v spis vložila tudi uradni zaznamek policije, iz katerega po njenih besedah izhaja, da je bil Zaman v tistem času nasilen do njene klientke in njunega mladoletnega otroka, kar je dodatno pripomoglo k propadu zveze.

Google Street View
Vila v Žabnici, ki je predmet spora med nekdanjima zakoncema.

Prijatelji so se usedli in sklenili kupčijo

Med drugimi je bil včeraj kot priča zaslišan tudi Joško Jakšič, Zamanov prijatelj iz otroštva ter njegova poročna priča, ko je »vzel« Blagnetovo. Jakšič je pojasnil, da sta se z očetom v devetdesetih ukvarjala z gradbeništvom. »Ko je prišla debata, da se Mitja ločuje, ker je spoznal Heleno, je izrazil željo po hiši. Z očetom smo se usedli za mizo in sklenili kupčijo. Gospe (Helene Blagne, op. p.) ni bilo zraven nikoli in nikdar,« je dejal. Kot je dodal Jakšič, je Zaman takrat vzel kredit in takoj odplačal 300 tisoč nemških mark, preostalih 250 tisočakov pa je nato vračal po obrokih, vse je poravnal do lanskega leta.

Račun v celoti poravnal lani

Na vprašanje, zakaj je v pogodbi zapisana vrednost hiše 300 tisoč mark, če pa je Zaman izpovedoval, da je zanjo plačal 550 tisoč mark, je Jakšič odvrnil, da so nižjo vrednost zapisali, ker se je tudi njegov oče takrat ločeval in je obstajala bojazen, da bi se bivša »usedla na njegovo premoženje«. V hišo pa sta se novoporočenca po besedah priče »na zaupanje« lahko vselila že pred plačilom celotne kupnine, ker sta z Zamanom pač prijatelja že iz otroštva. Kot je znano, Blagnetova na drugi strani trdi, da je vilo v Žabnici kupila, ko je bil Zaman še poročen z drugo žensko in je tudi živel pri njej – to so bila po njenih besedah zlata devetdeseta leta, ko so bili zaslužki »zelo dobri«.

Kakorkoli. Lov na resnico in pravico se bo z zasliševanjem prič predvidoma nadaljeval prihodnji ponedeljek.