Dobra država

Na ustanovitvi nove stranke o prevetritvi

G.G./STA
18. 11. 2017, 12.47
Posodobljeno: 18. 11. 2017, 14.19
Deli članek:

Cilj stranke, ki nastaja iz civilne pobude znotraj zavoda Dobra država, je boj proti korupciji. Za predsednika stranke so izvolili poslanca in profesorja Bojana Dobovška.

STA
Kot osnovo programa stranke je Dobovšek izpostavil svojo knjigo Peta veja oblasti.
Dobovšek sicer pred kongresom ni želel razkriti ekipe, ki bo sodelovala v stranki. Med udeleženci današnjega kongresa so sicer nekdanji veleposlanik Vojko Volk ter nekdanji minister za finance Zvonko Ivanušič in geograf ter sociolog Zoran Kus.

STA
Bojan Dobovšek in Vojko Vovk.

"V Sloveniji je treba nekaj spremeniti, zapihati mora nov veter in prepihati to Šentflorjansko dolino," je uvodoma udeležence kongresa nagovoril Dobovšek in dodal, da je prvi korak ustanovitev stranke.

Kot osnovo programa stranke je izpostavil svojo knjigo Peta veja oblasti, saj so na tej podlagi s pomočjo programskih skupin in mnenj, ki so jih zbirali po Sloveniji, snovali programske točke. Dokument je živ in se spreminja, je povedal Dobovšek in povabil k nadaljnjem sodelovanju pri nadgrajevanju dokumenta.

Odgovor na ugrabljeno državo

Dobra država je odgovor na ugrabljeno državo, ki se zdaj ne upravlja v dobro ljudi, je pojasnil Dobovšek in povedal, da je program analiziral težave. Med njimi so korupcija in finančni tokovi. Prav je, da postavimo pravno državo, je dejal in ocenil, da je slednja zdaj fluidna.

Po izvolitvi za predsednika je dodal, da "smo proti korupciji in neformalni ekonomiji, ustavili bomo finančne tokove, ki odtekajo v tujino". Poudaril je, da so ustanovljeni na drugačni platformi kot SMC, v kateri je začel svojo politično pot, saj so stranko gradili od spodaj navzgor in je veliko ljudi sodelovalo pri programu. Ob tem je poudaril tudi gradnjo programa in delovanje stranke na lokalnem nivoju.

Tranzicija, ki se je začela leta 1991, po Dobovškovem mnenju ni bila nikoli končana in stare strukture še vedno obvladujejo Slovenijo, največja podjetja v državni lasti in finančne institucije. "To je treba presekati, in sicer z ljudmi, ki jih bomo kadrovali po kakovostnih načelih in imajo kariero, transparentno bomo tudi nadzorovali finance," je zagotovil.

Dobovšek ne želi napovedati, na koliko odstotkov merijo na parlamentarnih volitvah. "Več kot bomo dosegli, lažje bomo uresničili svoj program," je dejal.

V stranko Dobra država, katere najvidnejša obraza sta Dobovšek in njegov strokovni sodelavec v DZ Peter Jamnikar, naj bi se vključilo tudi nekaj sodelujočih pri snovanju SMC pred nekaj leti. Dobovšek je namreč svojo politično pot začel kot soustanovitelj SMC, a jo je kmalu po izvolitvi v DZ zapustil s kritiko, da se je oddaljila od svojega poslanstva pred volitvami. Opozarjal je zlasti na problem kadrovanja in finančnih tokov.

STA
Na ustanovnem kongresu stranke Dobra država se je za zdaj zbralo okoli 150 udeležencev.

Cilj nove stranke, tako obljubljajo njeni ustanovitelji, je upravljanje države v javnem interesu na temelju protikorupcijskega delovanja na vseh ravneh. Na kongresu so že potrdili ime stranke in njen logotip, ki bo stiliziran v obliki DD, barvi stranke pa sta modra in zelena.

STA
Stranka bo po Dobovškovih trditvah po vzoru nekaterih v Evropi presega klasične politične delitve ter se zavzema za kakovost življenja ljudi.