Kurzeva smer

Nova vlada namerava znižati denarno socialno pomoč, ki jo prejemajo begunci

G.G.
18. 11. 2017, 11.57
Posodobljeno: 20. 11. 2017, 17.22
Deli članek:

Nova avstrijska vladna koalicija namerava krepko znižati denarno pomoč osebam, ki jim odobrijo prošnjo za mednarodno zaščito oziroma beguncem.

Reuters
Bodoči avstrijski premier Sebastian Kurz in vodja svobodnjakov Heinz-Christian Strache.

Med ukrepi vlade, ki jo bosta sestavljali Ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ), je tudi načrtovano znižanje socialnih izdatkov in poenotenje le teh na državni ravni, poroča Kronenzeitung.

Zmanjšala naj bi se predvsem denarna pomoč, ki jo prejemajo begunci. Če je delež tujcev, ki prejemajo katero od oblik socialne pomoči leta 2010 znašal 26 odstotkov, se je do maja letos dvignil že na 50 odstotkov.

Načrt vlade pod taktirko bodočega kanclerja Sebastiana Kurza je, da se na državno raven uvozi model iz dežel Zgornja Avstrija in Spodnja Avstrija. V Zgornji Avstriji begunci prejemajo 365 evrov na mesec, tisti, ki se vključijo v integracijske procese (učenje nemškega jezika, ...), dobijo še 155 evrov. Še leta 2016 so prejemali 914 evrov na mesec. V Spodnji Avstriji je določena zgornja meja socialne podpore oziroma na potrebe usmerjene zajamčenih minimalnih sredstev (Mindestsicherung) za begunce. Posameznik lahko prejme največ 572,50 evra, družina oziroma skupno gospodinjstvo pa 1500 evrov.

Dunaj se upira

Načrtu desne vlade so kanijo po robu postaviti socialdemokrati (SPÖ). Ogorčeni so zlasti na Dunaju. Njihov kandidat za dunajskega župana Andreas Schieder pravi, da bi znižanje z zagotovljenih 844 evrov na 500 evrov marsikaterega posameznika in družine pahnilo v revščino, dramatično pa bi se poslabšal tudi položaj otrok.