"Usodni" dnevi

Pahor in Šarec bi prepovedala burke

S.R./STA
9. 11. 2017, 21.41
Posodobljeno: 9. 11. 2017, 21.48
Deli članek:

Na nacionalni televiziji sta se še zadnjič pred nedeljskim drugim krogom volitev soočila predsedniška kandidata Borut Pahor in Marjan Šarec.

STA
Šarec in Pahor sta se v televizijskem soočenju dotaknila tudi nekaterih aktualnih vprašanj.

Pahor in Šarec sta se med drugim zavzela za spoštovanje odločb ustavnega sodišča, za spoštovanje referendumskih odločitev, tudi o omejitvi nedeljskega dela trgovin in za spremembe v zdravstvu.

Kandidata se nista mogla izogniti vprašanjem o zadnjih dogodkih na otroški kardiologiji. Pahor je zavrnil očitke, da se ni bolj odločno zavzemal za ureditev razmer. Kot je dejal, se je v svojem mandatu veliko ukvarjal s področjem zdravstva. Šarec pa ocenjuje, da bi bilo treba odločneje poseči v to problematiko, saj nakazuje popolno odsotnost vodenja. Sam bo zagotovo "povzdignil glas in povedal, da to ne vodi nikamor," je napovedal.

Zdravstvo in šolstvo

Na vprašanje, kaj so največje težave zdravstvenega sistema, Pahor odgovarja, da so koristi nekaterih od takšnega sistema prevelike, da bi uspeli doseči spremembe. A do sprememb po njegovih besedah mora priti, sicer bo sistem propadel. Šarec pa največjo težavo vidi v organizaciji ter "temu, da se vse kupuje prek posrednikov."

Oba sta se zavzela za spoštovanje odločb ustavnega sodišča, tudi na področju financiranja zasebnega šolstva, kjer je ustavno sodišče naložilo izenačenje financiranja javnih programov v zasebnih šolah. Pahor je ob tem priznal, da so njegovi pogledi na to pa tudi na odnose z Vatikanom sicer nekoliko drugačni od stranke SD, ki jo je v preteklosti vodil in ga podpira pri kandidaturi. Prepričan pa je, da zasebno šolstvo in zdravstvo ne ogrožata javnih sistemov, ki pa jih je država dolžna zagotavljati.

Šarec pa je poudaril, da je odločbo treba udejaniti tudi zato da damo "signal, da spoštujemo sodišča," kar je nujno, če hočemo imeti pravno državo. Ima pa po tem politika možnost spremeniti ustavo, je dejal.

Aktualno

Kandidata sta se opredelila še do nekaterih aktualnih vprašanj. Šarec meni, da je v Sloveniji sto občin preveč, medtem ko Pahor administrativnemu zniževanju števila občin nasprotuje. Šarec bi bil za to, da država kupi nazaj Mercator, če bi analiza stroškov in koristi pokazala, da se to izplača. Pahor pa meni, da to ne bi bilo v javnem interesu in bi bila to tvegana odločitev. Bi pa sam prodal NLB, medtem ko Šarec meni, da zdaj za to ni pravi čas.

Kot nesprejemljivo sta oba označila skrivanje denarja v davčnih oazah. Pri vprašanju omejitve nedeljskega dela trgovin pa sta oba poudarila, da so se ljudje o tem enkrat že izrekli in bi to voljo ljudstva zakonodajalec moral upoštevati.

Čez mejo

Na vprašanje, ali bi Slovenija morala podpisati pogodbo o prepovedi jedrskega orožja, je Pahor odgovoril, da ne, saj smo članica Nata in pogodbe ni podpisala nobena druga članica. Po Šarčevem mnenju pa bi jo morali podpisati, saj ni nujno, da je povsem usklajena z zvezo Nato.

Šarec bi si želel, da bi Slovenija priznala Palestino, Pahor pa je spomnil, da velja za naklonjenega Izraelu, je pa tudi sam na srečanju izraelskemu predsedniku vlade Benjaminu Netanjahuju dejal, da če bo zavračal rešitev dveh držav, ki je edina rešitev za mir na Bližnjem vzhodu, se utegne Slovenija odločiti za priznanje, četudi mu Izrael nasprotuje.

Pri vprašanju evtanazije imata oba zadržke in se nista nedvoumno opredelila, sta pa oba za prepoved nošenja burk.