Trdijo, da so bili izkoriščeni

VIDEO: Srbi zmrzovali, čakajoč na pojasnila. Slovensko podjetje se brani, da gre za "zlonamerni produkt"

R.T.
1. 11. 2017, 11.01
Posodobljeno: 1. 11. 2017, 11.09
Deli članek:

Na eno izmed gradbišč v Nemčiji naj bi jih napotilo podjetje slovenskih podjetnikov. Vsi naj bi ostali brez plačila.

Facebook
Aleksander Nemov

Video je na splet romal 28. oktobra. Danes je znano sledeče.

Iskali so jo, a je ni bilo

Po besedah srbskega delavca naj bi bili on in njegovi sodelavci opeharjeni. Srbe naj bi opetnajstila Alojzija in Ivan Ferčec – kot poroča Kozjansko.info, je Ferčec lokalni podjetnik in prejemnik plakete Občine Rogatec.

Delavec Aleksander Nemov nadaljuje: podjetje jih je najelo, da bi v Nemčiji na objektu naredili fasado. Delo naj bi trajalo mesec in pol. Dobili naj bi 350 evrov akontacije in še 300 evrov nakazila, preostanek pa naj bi dobili v Sloveniji. Ko so v soboto prispeli v Rogatec, tam ni bilo ne denarja ne gospe. Iskali so jo v njenem lokalu, iz katerega naj bi jih nato nagnali. Tako jim ni preostalo drugega, kot da se vrnejo v Srbijo.

Izkrivljanje resnice?

Alojzija Ferčec je za Kozjansko.info vse zanikala – zgodba je zlonamerni produkt vpletenih, je dejala. Podjetje, ki se omenja, naj bi bilo zaprto od letošnjega septembra, ko pa je delovalo, naj bi delovalo zgledno. V času, ko so jo v lokalu obiskali delavci, je tam ni bilo, je še dejala za omenjeno spletno stran. Pevci naj bi nekaj spili, plačali in sami odšli. Z Damjanom Vindišem, ki je posnetek objavil, se ne pozna.

Na facebook profilu Avtopralnice Ferčec se je preko odvetnice oglasilo podjetje. Kot je razvidno iz zapisa, je preko gospodarske družbe Ferčec J. d.o.o., registrirane v Pregradi na Hrvaškem, na dve gradbišči v Nemčiji septembra 2017 na poskusno delo romalo devet tujih delavcev. Dogovorjeni naj bi bili, da jim plačajo akontacijo plačila, ob zaključku pa še preostanek. Ker naj bi od delavcev transakcijski račun imel le eden, naj bi se dogovorili, da delavci prejmejo akontacijo preko njega in vodje gradbišča. Nekaj denarja naj bi nakazali tudi nekaterim sorodnikom delavcev. Prebrati je mogoče tudi, da naj bi oseba s posnetka, torej Nemov, od 26. septembra skupno prejel 1.500 evrov, večinoma preko sestre. Preostanek plačila – skupno naj bi jim dolgovali še okoli 11.000 evrov – ni prišel, ker projekt menda ni bil zaključen. Nekateri delavci naj ne bi dosegali pričakovanih rezultatov, naj bi jim javil nemški naročnik. Zato bi se morali do 27. oktobra zvečer vrniti v Slovenijo, da bi se srečali na sedežu podjetja. Niso prišli, naslednji dan pa naj bi Ferčeca bila v Ljubljani, ker od delavcev menda nista prejela nobenega odgovora.

Kozjansko.info še poroča, da naj bi v soboto Alojzijo poklical Vindiš, ki je objavil posnetek, in ji grozil ter jo žalil. Zahteval naj bi, da se zakonca z njim sestaneta. Incident sta prijavila policiji in podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja grožnje.

Delavci so se konec tedna vrnili domov. Spletni portal 24ur.com poroča, da upajo, da slovenska zakonodaja izkoriščanja ne bo dopustila.