Teroristični napad

FOTO in VIDEO: Sejal smrt med pešci in kolesarji, nato pa vpil: "Alah je velik!"

R.T.
1. 11. 2017, 08.32
Posodobljeno: 1. 11. 2017, 14.11
Deli članek:

Na kolesarski stezi ob reki Hudson na Manhattnu je pobil najmanj osem ljudi. Varnostni nadzor je poostren.

Profimedia
29-letnik naj bi prisegel zvestobo Islamski državi.

Identiteta terorista, ki je v torek na kolesarski stezi ob reki Hudson na Manhattnu z najetim poltovornjakom pobil najmanj osem ljudi, ranil pa najmanj enajst, je znana. Smrt je sejal 29-letni priseljenec iz Uzbekistana Sayfull Saipov. Tuji mediji poročajo, da naj bi terorist pred napadom zvestobo prisegel Islamski državi, in navajajo policijske vire, ki pravijo, da je terorist, potem ko je trčil v šolski avtobus, izstopil iz vozila in vpil »Alah je velik«.

Profimedia

Obletnica mature

Med žrtvami napada je bilo šest tujcev. Argentina je potrdila, da je umrlo pet njenih državljanov, ki so se v New Yorku zbrali ob 30. obletnici mature, smrt svoje državljanke pa je potrdila tudi Belgija. Belgijci so bili tudi med ranjenimi – po zadnjih podatkih naj bi bil v napadu ranjeni trije belgijski državljani.

Profimedia

(Ne)oborožen

Profimedia

Saipov je po poročanju STA v torek popoldne po krajevnem času v sosednjem New Jerseyju najel poltovornjak pri trgovskem podjetju Home Depot in se zapeljal do Manhattna, kjer je okrog 21. ure po srednjeevropskem času z zahodne obvoznice zapeljal na kolesarsko stezo in pešpot pri reki Hudson nedaleč od Svetovnega trgovinskega centra (WTC). V razdalji 14 ulic je za seboj pustil trupla in ranjence. Z divjanjem je nadaljeval po ulici Chambers, kjer je trčil v že omenjeni šolski avtobus in ranil še dve odrasli osebi in dva otroka. Ko je izstopil, je naokrog tekal z zračno puško in pištolo, kakršne se uporabljajo pri paintballu, ter se v arabskem jeziku drl, da je Alah velik. V tistem so nanj začeli streljati policisti in ga ranili v predel trebuha. Operacijo je preživel. Zdaj čakajo, da se prebudi.

Profimedia

Zadel ga je newyorški policisti Ryan Nash. Kot je 28-letnik pozneje povedal, Saipov ni hotel odvreči orožja.

Profimedia

Prometni prekrški

Profimedia
Sayfull Saipov

STA še poroča, da naj bi Saipov v preteklosti živel v ameriški zvezni državi Ohio, kjer si je denar služil kot šofer. Oglasilo se je tudi podjetje Uber, ki je razkrilo, da je pol leta vozil tudi za njih, a ni še znano, kjer. Vozniško dovoljenje naj bi imel s Floride. V razbitinah najetega poltovornjaka so počivale listine v arabščini.

V Združene države Amerike naj bi se preselil leta 2010, nazadnje pa je živel v Patersonu v New Jerseyju. Kriminalne preteklosti praktično ni imel – v njegovi kartoteki je le nekaj prometnih prekrškov, poročajo tuji mediji. Njegovi znanci pa o njem nimajo povedati nič slabega. Eden od njih je celo navrgel, da naj bi se kot voznik dobro razumel z otroki.

Profimedia

Parada ob noči čarovnic se je tudi po terorističnem napadu nadaljevala, s to razliko, da je bilo policistov okrog nje še več kot ponavadi. Varnostne razmere so zaostrili tudi na letališčih v New Yorku in New Jerseyju z dodatnimi kontrolami potnikov, ki so prihajali v ZDA, in njihove prtljage.

Parada

Ugibanj o napadu je veliko, vendar dejstev še ni veliko, še poroča STA. Domneva se, da je morda nameraval zapeljati v množico, ki se je popoldne začela zbirati za tradicionalno veliko parado ob noči čarovnic na zahodni strani Manhattna, vendar blizu ni bilo mogoče, ker policija ta dogodek vedno zelo zavaruje. Zato naj bi si izbral popularno rekreacijsko območje ob reki Hudson, ki je vedno polno kolesarjev in pešcev in je v neposredni bližini izhoda iz predora Holland, ki povezuje Manhattan z New Jerseyjem.

Ameriški predsednik Donald Trump je napad izkoristil za vrsto tvitov, v katerih je grozil s še bolj zaostrenim nadzorom nad priseljenci in obiskovalci ZDA.

Med žrtvami napada ni Slovencev

Med žrtvami torkovega terorističnega napada po do zdaj znanih podatkih slovenskega zunanjega ministrstva ni slovenskih državljanov. Zunanje ministrstvo je ob tem na Twitterju ostro obsodilo napad in izrazilo solidarnost z Američani.