Soočenje

"Pokroviteljski" Pahor in "naivni" Šarec nabrusila nože

S.R./STA
27. 10. 2017, 06.58
Posodobljeno: 27. 10. 2017, 07.07
Deli članek:

Predsedniška kandidata Borut Pahor in Marjan Šarec, ki se bosta pomerila v drugem krogu predsedniških volitev sta v prvem soočenju na POP TV nastopila nekoliko ostreje.

Bobo
Pahor in Šarec v prvem soočenju pred drugim krogom z ostrejšim nastopom (fotografija je arhivska).

Borut Pahor in Marjan Šarec sta se v včerajšnjem soočenju opredelila do problemov v zdravstvu, iskala vzroke za nizko volilno udeležbo in se razšla v oceni, kdo od njiju pomeni spremembo.

Volivci bodo predsednika republike v drugem krogi izbirali 12. novembra.

V luči zadnjih zapletov na ljubljanski pediatrični kliniki na programu otroške kardiologije kandidata kritično gledata na delo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc in ravnanja premierja Mira Cerarja. Ta bi po mnenju kamniškega župana moral že prej zamenjati koga od ministrov, pa je predolgo čakal. Šarec bi ministrico zamenjal že pri načrtovanju reorganizacije nujne medicinske pomoči.

Če premier ministrice ne zamenja, zanjo prevzema odgovornost, pa meni Pahor. Po njegovi oceni se Kolar Celarčeva trudi, a ni dorasla razmeram, ni uresničila niti njenih napovedi o zdravstveni reformi. Pahor je spomnil, da je bil predsednik vlade, ki je zamenjala ministra za zdravje in ocenil, da se je v tistem obdobju tudi izgubilo zaupanje v vlado.

Naivnost in pokroviteljstvo

Kandidata sta se dotaknila tudi pisem skupine intelektualcev in bivšega predsednika Kučana, v katerih so ti pred prvim krogom volitev kritično nastopili proti Pahorju. Pahor v njih vidi nestrinjanje z njegovim načinom dela, ki da je v zadnjih petih letih pomenil spremembo, s katero se njegovi kritiki ne strinjajo. Predvsem je izpostavil svoja stališča na področju sprave in sodelovanje z Janezom Janšo. Zato je prepričan, da kritiki v Šarcu vidijo nekoga, ki ne bo pomenil sprememb, ampak jih bo zavrl.

Šarec se je od omenjenih kritikov distanciral in dejal, da ne ve, kaj oni pričakujejo od njega. Je pa vztrajal, da bo delal drugače kot Pahor. Pahorju je tudi očital, da je do njega pokroviteljski in ga spomnil, da njegovi rezultati "niso tako bleščeči, da bi si lahko privoščil trohico pokroviteljstva" do njega. Prav tako je ocenil, da aktualni predsednik ni politično nepristranski, saj da ga podpirata dve stranki, hkrati pa je bil med predsedovanjem nepristranski tam, kjer bi se moral opredeliti.

Pahor je Šarcu očital naivnost in neizkušenost v državni politiki in zatrdil, da bo v naslednjih petih letih izkušenost zaradi izzivov v mednarodnem okolju, tudi na področju varnosti, pomembna. Šarec pa je odgovoril, da je raje naiven kot pa baraba.

"Instagram predsednik"

Šarec se je strinjal z ugotovitvijo, ki jo je v do Pahorja kritičnem pismu zapisalo 34 intelektualcev različnih akademskih profilov, da je aktualni predsednik republike "instagram predsednik." "Zagotovo je edini politik v Sloveniji, ki je dosegel toliko všečkov," je dejal.

Pahor je dejal, da s tem skuša vzdrževati stik z ljudmi in da je strategija prava, a hkrati priznava, da je kdaj naredil tudi kak korak v napačno smer. Ocenjuje, da bo z digitalizacijo družbe taka morala postati tudi politika. "Prej ali slej se bo s temi sredstvi moral spoprijeti vsak politik," je napovedal Pahor, ki s tvitanjem poskuša sporočati "svoja politična stališča, z instagramom pa svoj značaj."

Da stik z volivci prek spletnih komunikacijskih orodij očitno ni bil dosežen, na kar kaže tudi nizka volilna udeležba, pa je menil Šarec. Razlog za nizko volilno udeležbo sicer pripisuje celotni obstoječi politiki. "Najina skupna dolžnost je, da storiva vse, da bo volilna udeležba v drugem krogu višja," pa je poudaril Pahor, ki je v 25 letih delovanja v politiki opazil, da ta izgublja zaupanje, on pa ga je vedno obdržal. "Uspel bom še enkrat zmagati," je napovedal.