Ocena višjega sodišča

Zagotavljal naj bi prodajo delnic, a poslovne goljufije očitno bi bilo

Gabrijel Toplak
26. 10. 2017, 21.00
Deli članek:

Borut Bizjak naj bi Mustafi Osmanoviću predlagal nakup delnic in po mnenju tožilstva tudi zagotavljal njihovo prodajo. K temu naj bi se zavezal s podpisom izjave.

Mediaspeed
Zaposleni naj bi iskali podjetja, ki bi bila pripravljena vlagati v banko.

Višje sodišče v Mariboru je razveljavilo prvostopenjsko sodbo nekdanjemu vodji mariborske enote Probanke Borutu Bizjaku, ki se je znašel v kazenskem postopku zaradi očitka poslovne goljufije iz leta 2011.

Bizjak naj bi podjetniku iz Ruš zagotavljal, da bo delnice lahko prodal in da mu bo kupca v roku enega leta po dokapitalizaciji našla Probanka. 

IZGUBIL POL MILIJONA

Specializirano tožilstvo ga je v obtožnici obremenilo, da je zavestno zavedel dolgoletnega komitenta in podjetnika Mustafo Osmanovića. Predlagal naj bi mu, da kupi delnice banke, in mu zagotavljal, da mu bo Probanka našla kupca za delnice v roku enega leta po dokapitalizaciji banke. Bizjak naj bi tudi podpisal izjavo, čeprav je bil v tej banki vodja poslovne enote. Toda to se ni zgodilo, zato je Osmanović izgubil pol milijona evrov, kolikor jih je vložil v banko.

BREZ KAZENSKE OVADBE

Bizjakov odvetnik Jure Razgoršek je vztrajal, da podpis njegovega klienta ni pomenil nobene zagotovitve, poleg tega oškodovanec ni vložil premoženjskega zahtevka, niti ga ni kazensko ovadil, ampak je to storil leta 2015 zoper Romano Pajenk. Osmanović, čeprav je vedel, da z nakupom precej tvega, pravi, da je z vpisom delnic in vplačilom želel pomagati banki zaradi dolgoletnega dobrega poslovnega sodelovanja. Višje sodišče je ocenilo, da v podpisani izjavi res ni bilo nič zavezujočega, okrožno sodišče pa je prehitro zaključilo, da je obdolženi vedel, da plačila oziroma vračila polmilijonskega Osmanovićevega vložka ne bo.