Našli so jih

136 milijonov evrov: Cerarjevi so prerazporedili in dobili denar

T.L./STA
5. 10. 2017, 12.53
Posodobljeno: 5. 10. 2017, 12.53
Deli članek:

Ugotovili so, da je mogoče priskočiti na pomoč bolnišnicam tudi brez rebalansa. "Sredstva bodo zagotovljena s prerazporeditvijo pravic porabe v sprejetem proračunu za letošnje leto, ne da bi bil potreben rebalans proračuna," pravi vlada.

Reuters
Vlada je našla milijone.

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2017 in 2018, s katero se zagotavlja sredstva za finančno sanacijo bolnišnic. Sredstva bodo zagotovljena s prerazporeditvami, ne da bi bil potreben rebalans proračuna, je prek družbenega omrežja Twitter sporočila vlada.

Zaradi milijonske izgube je vlada sklenila javnim zdravstvenim zavodom še letos zagotoviti 136 milijonov evrov. S tem namenom je v začetku septembra pripravila predlog interventnega zakona za sanacijo bolnišnic, finančna ministrica Mateja Vraničar Erman pa je ob tem ocenila, da bo potreben rebalans proračuna. Hkrati je vlada sprejela sklep o začasnem zadržanju izvrševanja proračuna.

Medtem je vlada ugotovila, da je mogoče priskočiti na pomoč bolnišnicam tudi brez rebalansa. "Sredstva bodo zagotovljena s prerazporeditvijo pravic porabe v sprejetem proračunu za letošnje leto, ne da bi bil potreben rebalans proračuna," je tvitnila vlada.

Tako je presodila upoštevajoč novo oceno prihodkov in odhodkov za posamezne namene ter učinke začasnega zadržanja prevzemanja novih obveznosti. Vraničar Ermanova je sicer že v začetku septembra zagotovila, da dosedanje izvrševanje državnega proračuna za letos kaže, da je mogoče denar za bolnišnice zagotoviti, ne da bi to poslabšalo končni rezultat državnega proračuna, kot si ga je vlada zastavila s programom stabilnosti.

Ob tem je poudarila, da bo proračunski primanjkljaj kljub rebalansu celo nižji od načrtovanega. V skladu z veljavnim proračunom, ki ga je DZ sprejel decembra lani, bi moral ta doseči 681,4 milijona evrov, glede na dosedanjo realizacijo proračuna pa izgleda, da bo za več kot sto milijonov evrov nižji.

Zakon o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov, ki ga je DZ že sprejel in je v soboto začel veljati, bo po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc razbremenili likvidnostni krč v bolnišnicah, da bodo lažje poslovale. Transfer iz državnega proračuna v višini nekaj več kot 136 milijonov evrov po njenih besedah predstavlja 80 odstotkov njihove izgube.