Protest gasilcev

VIDEO: Dovolj jim je: pred vlado zakurili ogenj

T.L./STA
5. 10. 2017, 11.52
Posodobljeno: 5. 10. 2017, 12.14
Deli članek:

Ker se v večmesečnih pogajanjih z vladno stranjo niso uspeli sporazumeti o izboljšanju vrednotenja svojega dela, so jo k temu pozvali še s protestom.

STA
Gasilcem je dovolj.

Pred poslopjem vlade je gorelo. Vendar pa so bili ognjeni zublji pod nadzorom, saj so bili obkroženi s poklicnimi gasilci, ki so na protestu glasno izrazili nezadovoljstvo z vlado in večmesečnimi pogajanji, s katerimi si želijo zagotoviti boljše vrednotenje svojega dela. "Za pošteno delo, pošteno plačilo," pozivajo z enim od transparentov.

STA

Poklicni gasilci, kot pravijo v njihovem sindikatu, zahtevajo poštene osnovne plače. V pogajanjih so predlagali, da bi bili vsi gasilci deležni dviga za dva plačna razreda, na dveh delovnih mestih (vodja gasilske skupine in vodja izmene II) pa za tri plačne razrede.

STA
Gasilci so jezni in glasni.

Vlada pristaja na zvišanje plač v manjšem obsegu. Po njeni ponudbi bi, kot je v minulih dneh pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, za dva plačna razreda napredovalo 72 odstotkov gasilcev in skoraj vsi ostali vsaj za enega.

STA
Gasilci pred vlado.

Po oceni Koprivnikarja so predlagane uvrstitve gasilcev korektne. Vlada pa je danes, še pred začetkom protestnega shoda, na družbenem omrežju Twitter, znova zapisala, da si ves čas prizadeva za konstruktiven dialog s sindikati in je zagotovila sredstva za izboljšanje plač poklicnih gasilcev.

STA
Gasilci pred vlado.

A gasilci ji danes tudi prek transparentov sporočajo, kako nezadovoljni so z njenim odnosom. "Za ljudi smo junaki, za vas pa bedaki," in še "Glavo v ogenj tiščimo, od vlade pa le brco v rit dobimo," so med drugim zapisali na transparente.