Vaja dela mojstra

FOTO: Tekmovali so, kot da gre zares

Lidija Markelj/Dolenjski list
28. 9. 2017, 21.45
Posodobljeno: 28. 9. 2017, 22.14
Deli članek:

Postalo je samoumevno, da gasilci vedno pridejo na pomoč, ko jih potrebujemo, in da takrat naredijo vse, kot je treba. Toda brez učenja tudi pri njih ne gre.

PGD Bučka
Sodelujoče ekipe so se ob koncu tekmovanja zadovoljne postavile pred objektiv še skupaj. Seveda med njimi tudi zmagovalci.

Da bi bili prostovoljni gasilci kar najbolje usposobljeni, ko gre zares, se trudi tudi Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Bučka. Že tretje leto zapored so organizirali taktično tekmovanje operativnih enot z različnimi vozili, s kombiji in avtocisternami.

Kljub deževni vremenski napovedi je sodelovalo celo 14 ekip z območja Dolenjske in Posavja, kar pomeni iz novomeške, trebanjske in sevniške gasilske zveze.

Lidija Markelj
Reševanje ponesrečenca, ki je padel pod balirko, ni bilo enostavno.

POKAZALI SO RAZLIČNA ZNANJA IN SPRETNOSTI

Tekmovalci so se pomerili v različnih disciplinah. Pri gasilskem domu na Bučki so se morali hitro obleči in dokazati splošne gasilske veščine; na igrišču v Dulah so delali z motornimi črpalkami (curek); pri lovskem domu Bučka so gasili požar v prvem nadstropju; v kovinarski delavnici v Jerman Vrhu so v delovni nesreči reševali ponesrečenca izpod balirke in se dokazali v postopkih oživljanja; streho avtobusne postaje pred Štritom, ki jo je razkrilo neurje, so prekrivali s folijo; v okolici vasi Dul so morali priskočiti na pomoč v prometni nesreči. Tekmovanje so spremljali tudi občani, kar je v pravih intervencijah seveda moteče.

Lidija Markelj
Brez nudenja umetnega dihanja ni šlo.

KDO JE BIL NAJBOLJŠI?

Dobro so se izkazale vse ekipe, vendar so merjenje časa, upoštevanje izurjenosti članov in pravilnost reševanja situacije pokazali, da je bila v kategoriji avtocistern (GVC/AC) najboljša ekipa PGD Boštanj, v kategoriji s kombiji (GV1/GVV1/GVM-1) pa so slavili v PGD Čatež pod Zaplazom. Prejeli so pokale.

Kot je povedal vodja tekmovanja Silvo Vene iz PGD Bučka, so takšna gasilska tekmovanja ena redkih pri nas, zato so veseli, da je že tretje leto zelo dober odziv. »Sicer gre za tekmovanje, toda bistveno je, da se ekipe veliko naučijo in da jim bo, če bo treba kdaj v akcijo, lažje. Vse pa je odvisno od usklajenosti gasilcev, dobrega vodje ...« je povedal Vene.

Lidija Markelj
Lestev je bila pri gašenju požara v lovskem domu nepogrešljiva.