Neodvisnost?

Izredne razmere pred referendumom o neodvisnosti

lt
28. 9. 2017, 20.00
Deli članek:

Katalonci bodo v nedeljo glasovali o neodvisnosti od Madrida, če jim tega ne bodo siloma preprečili policisti.

Reuters
Rajoy je pomoč poiskal tudi pri Trumpu, ki pa je premierja večkrat zmotno naslovil kot predsednika.

Španska vlada je potrdila: v nedeljo bodo policisti, ki jih je Madrid mobiliziral po celotni Španiji in poslal v Katalonijo, volivcem preprečevali glasovati o svoji neodvisnosti.

Katalonska regionalna vlada namreč vztraja, da bo enostransko razglašen referendum o neodvisnosti v nedeljo izveden, čeprav je španska vlada prisegla, da bo za preprečitev glasovanja posegla po vseh razpoložljivih sredstvih. Špansko ustavno sodišče je namreč začasno zamrznilo določila, ki omogočajo izvedbo referenduma, saj bo o njegovi legalnosti še odločalo.

Španska vlada je prejšnji teden aretirala 14 višjih katalonskih uradnikov, med njimi nekaj ministrov, in zasegla skoraj 10 milijonov natisnjenih glasovnic. »Danes lahko potrdimo, da v Kataloniji ne bo efektivnega referenduma,« je v torek izjavil Enric Millo, predstavnik španske vlade v Kataloniji. »Vsa logistika referenduma je bila razstavljena.«

Sestavili bodo črni seznam volivcev

Urad javnega tožilca je nadalje policistom ukazal, naj sestavijo seznam vseh udeležencev referenduma in zasežejo relevantne dokumente. Vsakega, ki bo imel pri sebi ključe ali vstopne šifre za volišča, bodo obravnavali zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradne pozicije, zlorabe javnih sredstev in nepokorščine, se je glasil tožilčev ukaz.

Kljub tem odkritim grožnjam je katalonska vlada odločena, da referendum izvede. Katalonski predsednik Carles Puigdemont je španskega premierja Mariana Rajoya obtožil nespoštovanja demokratičnega procesa in njegova dejanja primerjal z represijo iz časa fašistične vladavine generala Francisca Franca.

Madrid na pomoč poklical Trumpa

Rajoy je mednarodno podporo poiskal tudi pri ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu. »Menim, da je Španija velika država in bi morala ostati enotna,« je dejal Trump, ki je morebitno katalonsko neodvisnost označil za »neumno« odločitev.

Bela hiša se je vzdržala opredelitve glede referenduma, uradno so izjavili le, da so pripravljeni delati z obema vladama, ne glede na referendumski izid.

Graphicnews

FC Barcelona podprl referendum, a kaj bo po njem?

Novinar časnika Ekipa Andrej Miljković v primeru odcepitve Katalonije od Španije predvideva tri scenarije. Po prvem, ki je najmanj verjeten, ne bo prišlo do sprememb. »Vodstvo španske lige je namreč že reklo: če greste na svoje, potem pojdite na svoje. Res je težko videti, da bi se na nogometni ravni lahko dogovorili, saj bi odcepitev Katalonije prinesla velika trenja, marsikdo bi se verjetno želel maščevati Barceloni,« meni Miljković.

Po drugem scenariju bi Katalonija ustanovila svojo klubsko ligo in svojo reprezentanco, kar Miljković prav tako izključuje, saj to ne bi bilo v interesu kluba Barcelona, ki v takšni ligi ne bi imel konkurenta. »Lahko so nogometaši Barcelone še takšni separatisti, sam klub potrebuje Real – potrebujejo medsebojne obračune – el clasico.«

Najverjetnejši je scenarij, ki se je začel omenjati, torej da bi Barcelona šla po ključu »kdo nas vzame«. »Ena možnost je francoska liga, Francija nujno potrebuje še kakšen močen klub, ker ima premočen PSG, zato bi ji Barcelona prišla zelo prav. Morda bi lahko potrkali na vrata Italije ali Velike Britanije, kar pa je geografsko že manj verjetno,« predvideva Miljković.