Stop prehladom!

Jesenska superživila nabrana kar na vrtu

zf
28. 9. 2017, 20.15
Deli članek:

Prihaja tisti čas v letu, ko nas začnejo pestiti različne viroze in bakterijska obolenja. Preden se odločite za razna prehranska dopolnila, ne pozabite na zelenjavo in sadje z domačega vrta.

Dreamstime
Jesenska zelenjava je bogata z vitamini in minerali, ki jih naše telo v tem času potrebuje.

Za dobro zgrajen imunski sistem, s katerim boste obšli številne viroze in druga prehladna obolenja, poskrbite s superživili, ki rastejo na domačem vrtu. Naj bodo na vašem jedilniku čim pogosteje.

Rdeče zelje

Brokoli je pravi junak med superživili, saj po vsebnosti antioksidantov prednjači med zelenjavo. Že 85 gramov kuhanega brokolija zadosti dnevni potrebi po vitaminu C in spodbuja delovanje imunskega sistema. 

Zelje, tako kot brstični ohrovt, brokoli in vodna kreša, spada v družino križnic. Prekipeva od antioksidantnih hranil, vsebuje pa tudi vitamin C in vitamine B, denimo folate. Uživanje tega superživila bo pripomoglo k izgradnji dobre zaščite pred napadom nevarnih bakterij in virusov, ki so na pohodu v tem času. Najbolje je, da ga uživate surovega, na primer v solati. Odlično bo tudi, če ga boste uporabili kot prikuho, juho ali drugo odlično jed.

Repa

Je jesenski pridelek, ki vsebuje več škrobnatih ogljikovih hidratov za energijo kot katerakoli druga zelenjava. Energijo boste v teh že precej mrzlih in sivih dneh zagotovo potrebovali, saj je nenadni padec temperatur poskrbel tudi za nenadno izgubo energije, repa pa je bogata z vitaminom C. Prav tako je dober vir vlaknin, zato ugodno vpliva na zdravje prebavil. Priporočljivo je, da repo uživate v času trebušnih viroz.

Paradižnikov čaj proti prehladu

Rdeča pesa je znana po značilni temno vijoličasti barvi, vsebuje vrsto bistvenih vitaminov in mineralov vključno z vitaminom C, magnezijem, kalijem in folati. V njej je tudi veliko betaina, snovi, ki pomembno vpliva na zdravje srca. 

Paradižnik na domačem vrtu je sicer v zadnjih vzdihljajih, pa vendar se ga tu in tam še kaj najde. Paradižnikov »čaj« je idealen za blaženje simptomov prehlada, med drugim težav z zamašenim nosom. Za pripravo potrebujete dva paradižnika, dva stroka česna, ščepec kajenskega popra in dve žlici limoninega soka. Najprej paradižnika v mešalniku zmešajte, da dobite gosto tekočino, potem drobno sesekljajte česen ter ga skupaj z limonovim sokom, paradižnikovo mezgo in kajenskim poprom stresite v kozico. Segrevajte in odstavite tik pred tem, preden mešanica zavre. Prelijte v skodelico in pijte po požirkih.

Bob

Spada med stročnice in je bogat vir tako netopnih kot topnih vlaknin. Vsebuje tudi vitamine skupine B, ki pomagajo uporabiti energijo, ter folate, ki skrbijo za zdravo kri in ožilje.