Grozljiv polet

FOTO: Nočna mora nad Trnovskim gozdom

pk
28. 9. 2017, 19.50
Posodobljeno: 28. 9. 2017, 21.56
Deli članek:

Veliko sreče je imela skupina Čehov v torek zvečer. Njihov podvig bi se namreč lahko končal precej bolj tragično. Leteli so v zelo slabih razmerah in strmoglavili na težko dostopen teren.

GRS
Žirokopter čeških zakoncev je pristal v gostem gozdu.

Kar bi moralo biti prijetna izkušnja, se je v torek na območju Trnovskega gozda sprevrglo v pravo dramo. Zgodila se ni samo ena, temveč celo dve letalski nesreči. Na območjih hriba Črni rob, ki leži nad vasjo Zadlog (občina Idrija), in hriba Hoje nad Kovkom (občina Ajdovščina) sta strmoglavila dva zrakoplova – žirokopterja. Obema nesrečama je po prvih ugotovitvah botrovalo slabo vreme – plovili sta prileteli v nizko oblačnost z gosto meglo in burjo.

Z letalom v krošnjo

Policija je v sredo ponovno odšla na oba kraja nezgod in nadaljevala zbiranje obvestil ter izvajala še druge aktivnosti, da bi ugotovili vse okoliščine obeh nesreč.

Dean Božnik, tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica, nam pojasni, da so bili o dveh nesrečah obveščeni v torek okrog 18. ure in da so takoj po prijavi na kraj prve letalske nesreče odšli idrijski policisti. Medtem ko so ti pešačili proti Črnemu robu, so glasno klicali ponesrečenca. Očitno sta jih slišala, saj sta se oglasila. Našli so ju nepoškodovana na težko dostopnem območju. Šlo je za češka zakonca, stara 56 in 61 let.

Pretresena mož in žena sta jim povedala, da so polet v skupini desetih oseb začeli že dan prej na češkem letališču Prerov. Leteli so proti Italiji, in sicer v parih s petimi zrakoplovi, med potjo pa naj bi imeli krajše postanke, enega tudi v Murski Soboti. Med preletom goratega območja med Idrijo in Ajdovščino, tako sta poročala policistom, so nenadoma prileteli v gosto meglo z nično vidljivostjo, tako da niso imeli pregleda nad okolico. »Zaradi tega sta se zakonca z žirokopterjem zaletela v zgornji del krošnje drevesa na strmem gozdnem pobočju, nakar je zrakoplov kontrolirano padel na tla,« razlaga Božnik.

GRS
Policisti tudi s pregledom razbitin ugotavljajo ozadje dogodka.

Poškodovala sta se

Medtem so intervencijske ekipe hitele še na kraj druge letalske nesreče, na hrib Hoje nad Ajdovščino, ki pa se ni končala tako ugodno. V njej sta se ponesrečila 63-letni pilot in njegov 47-letni sopotnik. »Pilot je zaradi megle znižal višino letenja in ravno tako kot prejšnji zrakoplov zadel drevesa. Po trčenju je plovilo padlo na tla. Pilot in sopotnik sta zrakoplov zapustila in nato v bližini počakala reševalce. Oba sta utrpela telesne poškodbe; pilot ima poškodovan prsni koš, njegov 47-letni sopotnik pa desno nogo,« resnejše stanje moških opišejo na PU Nova Gorica.

Reševalno plat obeh nezgod nam nekoliko podrobneje predstavi gorski reševalec iz Tolmina Miljko Lesjak. Najprej spregovori o lokacijah. Pove, da sta bili prizorišči nesreč med seboj oddaljeni le okrog dva kilometra. »Gorski reševalci so sicer zaprosili tudi za posredovanje helikopterja, a na žalost ta zaradi goste megle in bližajoče se noči ni mogel priti,« razlaga.

GRS
Reševalci so morali intervenirati v temi.

Poskrbeli za oba

V intervencijah na dveh težje dostopnih območjih je sodelovalo okoli 50 ljudi, od reševalcev do policistov.

Razkrije nam tudi, kako so reševali: »V nesreči plovila na Črnem robu sta zakonca do reševalnega vozila s pomočjo reševalcev in gasilcev sestopila sama, v drugi nesreči na pobočju hriba Hoje – domačini temu koncu pravijo Burfova dolina – pa smo enega moškega do reševalnega vozila prenesli na nosilih, s pomočjo vrvne tehnike, drugega pa so reševalci s terenskim vozilom odpeljali v Zdravstveni dom Ajdovščina.« 

Doda, da sta bili ekipi na obeh intervencijah kar številčni; sodelovalo je 21 gorskih reševalcev GRS Tolmin, 11 gasilcev PGD Idrija, devet gasilcev PGD Črni Vrh, štirje gasilci PGE Ajdovščina, reševalci iz Idrije in Ajdovščine ter ajdovski in idrijski policisti. Slednji so tujo krivdo za nesreči že izključili.

GRS
Gasilci, policisti in ostali reševalci pomagajo ponesrečenim.

GRS
Prizorišči obeh nesreč sta si bili relativno blizu.